Hlavní obsah

Američané sestřelili čínský špionážní balon

Video: Podívejte se, jak se americká letadla blížila k čínskému balonu.Video: twitter/sentdefende

 

Reklama

aktualizováno •

Spojené státy sestřelily čínský balon, který několik dní létal nad jejich územím. Podle Washingtonu šlo o špionážní zařízení, Čína mluví o meteorologickém balonu. Americké lodě se teď snaží vylovit jeho trosky.

Článek

Spojené státy sestřelily čínský balon, který se několik dní pohyboval nad jejich územím, informuje agentura AP. Podle ní akci schválil přímo prezident Joe Biden.

Na záběrech, který zachycují sestřelení balónu, je vidět exploze, po které začíná zařízení klesat dolů směrem k vodě. Balon sestřelila stíhačka F-22 nadzvukovou střelou AIM-9 krátkého dosahu, a to zhruba 11 kilometrů od pobřeží státu Jižní Karolína.

„Úspěšně jsme ho sestřelili. Chci pochválit letce, kteří tak učinili,“ uvedl Biden.

Balon byl podle USA vybavený špionážní technikou a sledoval i americkou armádu. Američané se ho ale rozhodli trefit až, jakmile se dostal nad Atlantský oceán, kde trosky neohrožovaly obyvatelstvo.

Operaci se snažili načasovat tak, aby byli schopni vyzvednout co nejvíce trosek balonu, než se potopí ke dnu oceánu. Nakonec skončily v menší hloubce, než se očekávalo, ale zatím není jasné, jak dlouho bude trvat jejich vyzvednutí.

Biden už v sobotu dopoledne místního času na otázku, co hodlají dělat, odpověděl jednoduše, že se „o to postarají“. Když se ho později reportéři zeptali, jestli se chystá balon sestřelit, ukázal jim palec nahoru a usmíval se.

Už před Bidenovým rozkazem rozhodnutí nasvědčovaly také další kroky amerických orgánů. Americký Federální letecký úřad uzavřel tři letiště a vzdušný prostor v některých částech států Severní a Jižní Karolína. Odůvodnil to „iniciativami v oblasti národní bezpečnosti“.

Pobřežní stráž také námořníkům doporučila, aby okamžitě opustili oblast. Varovala je, že zde budou probíhat vojenské operace, „které představují značné nebezpečí“.

Balon se nad Spojenými státy pohyboval několik dní. Jeho přítomnost vyvolala vážná obvinění Pentagonu ohledně špionáže kritických vojenských lokalit. Čína to důrazně popírá s tím, že balon je civilním výzkumným přístrojem, který zkoumá hlavně počasí a který kvůli jeho omezeným manévrovacím schopnostem z plánovaného kurzu vychýlil vítr.

Kontext

Američané pozorně sledují špionážní balon, který se již několik dní pohybuje nad územím Spojených států. Seznam Zprávy připravily přehled toho nejdůležitějšího, co je dobré o celé kauze i o těchto špionážních objektech vědět.

Biden se k sestřelení balonu přikláněl už v úterý, kdy ho americké úřady o jeho přítomnosti poprvé informovaly, píše AP. Vysoce postavený představitel ministerstva obrany uvedl, že Spojené státy měly připraveny stíhačky, včetně letounů F-22, které by balon v případě rozkazu sestřelily.

Úředníci, kteří s agenturou AP hovořili pod podmínkou zachování anonymity, Bidenovi důrazně nedoporučovali balon sestřelit a varovali ho, že jeho velikost a značná hmotnost by mohly po sestřelení ohrozit Američany na zemi.

Pentagon rovněž vyhodnotil, že možnost, že by balon odhalil důležité informace, není velká. Nebylo to poprvé, co byly čínské sledovací balony pozorovány nad územím USA, nejméně jeden případ je známý z doby vlády bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Agentura AP píše, že podle Pentagonu jsou v balonu senzory a sledovací technologie, je řiditelný a ukázalo se, že dokáže měnit kurz. Konstrukce pod balonem má na délku okolo 27 metrů. Je známo, že různé země a nestátní subjekty používají takovéto balony pro různé účely, včetně sledování. Používání takové technologie může vyvolávat obavy týkající se soukromí a národní bezpečnosti.

Kromě vládní reakce se na sociálních sítích objevila rozmazaná videa, jak se lidé s dalekohledy a teleobjektivy snažili na obloze zaměřit „špionážní balon“, který mířil jihovýchodním směrem nad Kansasem a Missouri ve výšce 18 300 metrů. Předtím byl spatřen nad Montanou, kde se nachází letecká základna Malmstrom Air Force Base, na níž leží jedno ze tří amerických jaderných raketových sil.

Cesta do Číny se neuskuteční

Spojené státy kvůli balonu reagovaly i diplomaticky. Ministr zahraničí Antony Blinken, který měl v pátek pozdě večer odletět z Washingtonu do Pekingu, podle AP čínské straně sdělil, že vyslání balonu nad USA bylo „nezodpovědným činem a že rozhodnutí (Číny) podniknout tuto akci v předvečer jeho návštěvy poškozuje věcné rozhovory, které byli (Američané) připraveni vést“.

Čínská diplomacie odsoudila Pavlův telefonát s prezidentkou Tchaj-wanu

Petr Pavel podle čínské diplomacie ustoupil od svých slov, že je třeba respektovat princip jedné Číny. Premiér Petr Fiala reagoval, že česká politika se nemění, ale suverénní země sama rozhoduje o tom, s kým bude telefonovat.

Ke zrušení cesty Blinkena došlo navzdory tvrzení Číny, že balon byl určen k výzkumu počasí. Pentagon to odmítl, stejně jako to, že balon měl pouze omezené navigační schopnosti.

Přesto američtí představitelé tvrdili, že diplomatické kanály zůstávají otevřené, a Blinken uvedl, že je nadále ochoten do Číny odcestovat, „až to podmínky dovolí“.

„Nadále věříme, že je důležité mít otevřené komunikační linky,“ řekl Blinken.

Dlouho očekávaná setkání Blinkena s vysokými čínskými představiteli v obou zemích vnímáli jako možný způsob, jak najít některé styčné oblasti v době velkých neshod ohledně Tchaj-wanu, lidských práv, čínských nároků v Jihočínském moři, Severní Koreje, ruské války na Ukrajině, obchodní politiky a klimatických změn.

Ačkoli cesta, na níž se Biden a čínský prezident Si Ťin-pching dohodli v listopadu na summitu v Indonésii, nebyla oficiálně oznámena, představitelé Pekingu i Washingtonu v minulých dnech hovořili o tom, že se blíží Blinkenův příjezd. Mělo se tak stát v neděli.

Čína incidentu lituje

Čína, jež rozzlobeně odsuzuje pokusy USA a dalších zemí o sledování oblastí, které považuje za své území, a která kdysi na ostrově Chaj-nan sestřelila americké špionážní letadlo a držela jeho posádku v zajetí, reagovala na stížnosti USA poměrně smířlivě.

Z USA

Americká FBI ve středu prohledala další z domů prezidenta Joea Bidena ve státě Delaware. Nenalezla ale žádné utajované dokumenty, jak uvedl jeho právník. Prohlídka proběhla kvůli dokumentům nalezeným v Bidenově rezidenci a kanceláři.

V prohlášení, které se blížilo omluvě, čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že balon byl civilní a používaný především k meteorologickému výzkumu. Uvedlo také, že vzducholoď měla omezené „samořídicí“ schopnosti a „kvůli větru se odchýlila daleko od plánovaného kurzu“.

„Čínská strana lituje neúmyslného vstupu balonu do vzdušného prostoru USA… v důsledku vyšší moci,“ uvádí se v prohlášení s odkazem na právní termín používaný pro označení událostí, které nelze ovlivnit.

Další špionážní čínský balon se podle americké vlády vznáší nad Latinskou Amerikou. „Máme zprávy o balonu letícím nad Latinskou Amerikou. Považujeme ho za další čínský špionážní balon,“ uvedl mluvčí Pentagonu Patrick Ryder. Polohu balonu blíže neupřesnil.

Není jasné, kde přesně nad Latinskou Amerikou se balon nachází, ale jeden z amerických představitelů řekl CNN, že balon v současné době nemíří do Spojených států. V pátek se objevily zprávy, že letí nad Kolumbií a Venezuelou, nebylo je ale možné potvrdit.

Reklama

Doporučované