Hlavní obsah

USA žalují TikTok kvůli nedostatečné ochraně soukromí dětí

Foto: Ascannio, Shutterstock.com

Masivní zásahy společnosti TikTok do soukromí dětí považují americké úřady za nezákonné. Ilustrační snímek.

USA podaly žalobu na sociální síť TikTok. Dostatečně nechrání soukromí amerických dětí mladších 13 let, které ho užívají v milionech. Platforma shromažďuje a uchovává jejich osobní údaje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americké ministerstvo spravedlnosti podalo žalobu na sociální síť TikTok a její mateřskou firmu ByteDance. Viní je z toho, že oblíbená síť TikTok dostatečně nechrání soukromí dětí mladších 13 let, uvedla agentura Reuters.

Podle vlády TikTok porušil zákon o ochraně soukromí dětí na internetu, který vyžaduje, aby služby zaměřené na děti získaly souhlas rodičů se shromažďováním osobních údajů od uživatelů mladších 13 let.

Žaloba je další z řady akcí Spojených států proti TikToku a jeho čínské mateřské společnosti kvůli obavám, že společnost neoprávněně shromažďuje obrovské množství údajů o Američanech pro čínskou vládu a zároveň ovlivňuje obsah způsobem, který může Američany poškodit. Ministerstvo, ke kterému se připojila také Federální obchodní komise (FTC), v žalobě uvádí, že cílem je ukončit nezákonné masivní zásahy společnosti TikTok do soukromí dětí.

Podle ministerstva síť TikTok vědomě umožnila dětem založit si účet na TikToku a poté vytvářet a sdílet krátká videa a zprávy s dospělými a dalšími osobami na platformě. TikTok od těchto dětí shromažďoval osobní údaje, aniž by získal souhlas jejich rodičů. Podle USA roky používaly TikTok miliony amerických dětí mladších 13 let, o kterých platforma shromažďovala a uchovávala osobní údaje.

FTC požaduje, aby TikTok zaplatil pokutu až 51 744 dolarů (1,2 milionu Kč) za každý den porušování předpisů o neoprávněném shromažďování údajů.

TikTok již v červnu uvedl, že s FTC více než rok spolupracuje na řešení jejích obav. Vyjádřil ale také zklamání, že FTC se rozhodla vést soudní spor, místo aby s firmou spolupracovala na „rozumném řešení“.

Související témata:

Doporučované