Hlavní obsah

USA zadržely syrského prominenta. Vedl mučírnu Asadova režimu

Foto: Shutterstock.com

Pět bývalých vězňů vyšetřovatelům dosvědčilo, že Šajch dohlížel na jejich mučení. Ilustrační foto.

Bývalý šéf věznice, v níž režim Bašára Asada mučil a vraždil své odpůrce, žil od roku 2020 poklidně ve Spojených státech.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Samír Usmán Šajch musel být zaskočený.

Když se minulý týden chystal nasednout na letišti v Los Angeles do letadla mířícího do Bejrútu, zadrželi ho agenti federální policie.

Povolení dostali od soudce pouze den předem. Dvaasedmdesátiletý Syřan přitom žije ve Spojených státech legálně už od března 2020 a má požádáno o americké občanství.

Právě žádost o občanství se ale bývalému prominentovi syrského režimu stala osudnou.

Šajch v ní uvedl, že nikoho nepronásledoval kvůli jeho politickému přesvědčení ani se nezapojil do žádných vražd. Žaloba, kterou na něj o týden dříve podala syrská exilová organizace Syrian Emergency Task Force (SETF), tvrdí pravý opak.

Foto: UPI, Profimedia.cz

Bašár Asad na snímku z listopadu 2023.

Měl na starosti mučírnu

Samír Usmán Šajch byl ve své vlasti důležitým představitelem režimu Bašára Asada, důstojníkem tajných služeb a brigádním generálem.

Vedl mimo jiné nechvalně známou věznici Adra, v níž se podle obžaloby podílel na mučení a vraždění Asadových politických oponentů. Jak informoval list The New York Times, případ se stále vyšetřuje a je dost možné, že obvinění budou přibývat.

Andrew Tabler, který za Trumpovy administrativy pracoval v Národní bezpečnostní radě jako ředitel pro Sýrii, přirovnal Šajchovo zatčení k dopadení nacistických zločinců skrývajících se v Jižní Americe.

„Vězení Adra je jedním z korunovačních klenotů v gulazích Asadova režimu,“ řekl. „Skutečnost, že někdo, kdo měl na starosti tuto mučírnu, se dostal do Spojených států, je srovnatelná s nacistickými veliteli, kteří po druhé světové válce pohodlně žili v Latinské Americe.“

Zájem Američanů stíhat syrské válečné zločince pramení z jejich vyšetřování úmrtí amerických občanů.

Ministerstvo spravedlnosti vyšetřuje smrt americké humanitární pracovnice Layly Shweikaniové z roku 2016 jako válečný zločin spáchaný představiteli syrských zpravodajských služeb.

V syrském zajetí zemřeli i další lidé, vyšetřuje se rovněž zmizení novináře Austina Tice z roku 2012. Prezident Joe Biden letos oznámil, že je Tice stále držen v Sýrii.

Samír Usmán Šajch má podle Američanů úzké vazby na syrského diktátora Asada. Výše zmíněnou věznici Adra, ležící na předměstí Damašku, vedl v letech 2005 až 2008. Bývalí vězni popisovali, jak v ní byli mučeni, biti a znásilňováni. Mnozí v zařízení zemřeli, když v něm roky čekali na soudní proces.

Nechal střílet do demonstrantů

Pět bývalých vězňů vyšetřovatelům dosvědčilo, že Šajch dohlížel na jejich mučení, procházel se svými podřízenými věznicí a schvaloval popravy. Vydal také příkaz, aby byl zatčen každý zaměstnanec státu, který se účastnil protivládních protestů. Ve vězení pak tyto lidi čekalo mučení, dokud nezasáhla jejich rodina a nezaplatila de facto výkupné.

O zločinech Bašára Asada

Poslechněte si podcast se syrskou novinářkou, která byla hostem festivalu Jeden svět:

Jedním z takto postižených lidí byl Zijád Kadhím, kterého by popravili, kdyby za něj rodina nezaplatila.

Když začala revoluce v roce 2011, jmenoval Asad Šajcha guvernérem provincie Dajr az-Zaur. Právě v této východní části země byly protesty nejsilnější. Zijád Kadhím reportérům The New York Times popsal, že Šajch byl brutální – do demonstrantů nechal střílet a tisíce civilistů beze stopy zmizely.

Šajchova manželka se o několik let později dostala do Spojených států a v roce 2017 požádala i o pobytové vízum pro svého muže. Šajch se tak dostal do USA na takzvanou zelenou kartu, lživé vyplnění žádosti o získání občanství už ale jeho pohodlný život v zámoří ukončilo.

Šéf SETF Muaz Mustafa předal vyšetřovatelům dokumentaci, kterou organizace chystala několik let, a výpovědi svědků Šajchových zločinů. Teď už bude vše záležet na amerických soudech.

Doporučované