Hlavní obsah

USA vyšetřují únik přísně tajných plánů izraelského úderu na Írán

Foto: Adansijav Official, Shutterstock.com

Íránská raketa vypálená na Izrael. Ilustrační foto.

Dokumenty, v nichž se tvrdí, že jej sestavila Národní geoprostorová zpravodajská agentura, popisují přípravy Izraele na útok proti Íránu – včetně konkrétních plánů na přesun munice a podobných detailů.

Článek

Podle tří osob obeznámených se situací vyšetřují Spojené státy únik vysoce utajovaných amerických zpravodajských informací o plánech Izraele na odvetný úder proti Íránu.

Dokumenty datované 15. a 16. října začaly kolovat po internetu v pátek poté, co je na Telegramu zveřejnil účet s názvem „Middle East Spectator“. O úniku dokumentů v sobotu jako první informoval Axios.

Jsou označeny jako přísně tajné a mají označení, že je mají vidět pouze Spojené státy a jejich spojenci v uskupení Five Eyes – Austrálie, Kanada, Nový Zéland a Spojené království.

V jednom dokumentu se například uvádí, že pocházejí od Národní bezpečnostní agentury. Dokument popisuje cvičení izraelského letectva s raketami vzduch-země, o němž se rovněž předpokládá, že je přípravou na úder na Írán.

Jeden z amerických představitelů uvedl, že vyšetřování zkoumá, kdo měl k údajnému dokumentu Pentagonu přístup. Každý takový únik by automaticky vyvolal vyšetřování FBI spolu s Pentagonem a americkými zpravodajskými službami.

Únik informací přichází v mimořádně citlivém okamžiku americko-izraelských vztahů a jistě rozzlobí Izraelce, kteří se připravují na úder proti Íránu v reakci na íránský raketový útok z 1. října. Jeden z dokumentů také naznačuje něco, co Izrael vždy odmítal veřejně potvrdit: že země má jaderné zbraně. V dokumentu se uvádí, že USA nezaznamenaly žádné náznaky, že by Izrael plánoval použít proti Íránu jadernou zbraň.

„Pokud je pravda, že došlo k úniku izraelských taktických plánů, jak odpovědět na íránský útok 1. října, jde o závažné porušení,“ řekl Mick Mulroy, bývalý náměstek ministra obrany pro Blízký východ a důstojník CIA ve výslužbě, pro CNN.

Není jasné, jak se dokumenty dostaly na veřejnost, ani zda byly hacknuty nebo záměrně unikly. Spojené státy jsou již nyní v pohotovosti ohledně íránských hackerů - americké zpravodajské služby v srpnu uvedly, že se Írán naboural do dokumentů patřících kampani Donalda Trumpa.

Velký únik amerických zpravodajských informací v loňském roce také napjal vztahy USA se spojenci a partnery, včetně Jižní Koreje a Ukrajiny, poté, co 21letý příslušník Národní letecké gardy zveřejnil vysoce utajované informace na sociální platformě Discord.

Související témata:

Doporučované