Hlavní obsah

USA vypravily do Číny let se 116 migranty, další deportace připravují

Foto: Shutterstock.com

V roce 2023 zatkli američtí pohraniční policisté více než 37 000 čínských státních příslušníků. Ilustrační fotografie.

Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti spolupracuje s Čínou na snížení ilegální migrace. Asijské právní organizace se obávají, že tato praxe povede k šikaně Asiatů ve Spojených státech.

Článek

USA poslaly zpět do Číny 116 migrantů. Jedná se o první charterový let takto velkého rozsahu za pět let, uvedlo ministerstvo vnitřní bezpečnosti Spojených států. Ministr Alejandro Mayorkas dodal, že hodlá nadále prosazovat imigrační zákony a deportovat jednotlivce, kteří se do země dostali ilegálně. Informaci přinesl britský web The Guardian.

Víkendový let se uskutečnil v době, kdy se před americkými prezidentskými volbami vede o čínské imigraci intenzivní debata. Téma se stalo jedním z hesel republikánů a bývalého prezidenta Donalda Trumpa, který jej používá jako argument pro svou kampaň.

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti uvedlo, že spolupracuje s Čínou na snížení ilegální migrace a zabránění pašování lidí. V budoucnu jsou naplánovány další podobné lety, kdy přesně se uskuteční, úřad nesdělil.

Asijské právní organizace se obávají, že rétorika ministerstva povede k šikaně Asiatů v zemi. Sami migranti pak tvrdí, že do země přicházejí, aby unikli chudobě a represím.

V posledních letech měly USA potíže s návratem čínských státních příslušníků, kteří nemají právo zůstat v Americe, protože Čína se bránila jejich přijetí zpět. Loni USA zaznamenaly prudký nárůst počtu čínských přistěhovalců, kteří do země nelegálně vstoupili z Mexika.

K obnovení americko-čínské spolupráce na poli migrace došlo začátkem tohoto roku, kdy čínská vláda oznámila, že je proti všem formám nelegálního přistěhovalectví. Podle organizace Witness at the Border, která sleduje deportační lety, vláda na začátku tohoto roku již jeden charterový let do Číny vypravila. Není ale zřejmé, kolik migrantů bylo tímto letem přepraveno.

V roce 2023 zatkli američtí pohraniční policisté více než 37 000 čínských státních příslušníků, což bylo desetkrát více než v předchozím roce. Oznámení o víkendovém imigračním letu přichází uprostřed snahy uzavřít klíčové trasy, kterými se čínští migranti dostávají na západní polokouli.

Související témata:

Doporučované