Hlavní obsah

USA upřednostní dodávky raket protivzdušné obrany na Ukrajinu před jinými státy

Foto: Seznam Zprávy

USA upřednostní Ukrajinu v dodávkách některé munice. Ilustrační snímek.

Půjde především o rakety do systémů protivzdušné obrany Patriot a do systémů NASAMS. Jiné země dodávky dostanou, byť se zpožděním.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Spojené státy odloží některé vojenské dodávky do jiných zemí a upřednostní Ukrajinu bránící se ruské invazi, oznámil dnes mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby. Půjde především o rakety do systémů protivzdušné obrany Patriot a do systémů NASAMS. Jiné země dodávky dostanou, byť se zpožděním, uvedl Kirby, který rozhodnutí označil za „obtížné, ale nutné“, píší agentury.

O posílení ukrajinské protivzdušné obrany požádal své spojence v posledních týdnech několikrát prezident napadené země Volodymyr Zelenskyj. Minulý týden ruský raketový útok na Kryvyj Rih zabil devět lidí a dalších 29 zranil. Americký ministr obrany Lloyd Austin o den později vyzval partnerské země Ukrajiny, aby jí poskytly další systémy protivzdušné obrany. Ta je podle Austina nyní hlavní prioritou, na kterou se USA zaměřují.

Dodání nejen raket, ale i obranných systémů oznámily tento měsíc Itálie se systémem středního a dlouhého dosahu SAMP/T, Německo dodalo komplety Iris-T a potvrdilo dodání třetího Patriotu a Rumunsko dnes oznámilo dodávku Patriotu na Ukrajinu pod podmínkou, že jej spojenci Bukurešti nahradí podobným systémem.

Ukrajina čelí ruské invazi už více než dva a čtvrt roku. Invazní vojska svými vzdušnými útoky už od prvního roku války necílí jen na vojenské cíle, ale i na civilní a energetickou infrastrukturu.

Související témata:

Doporučované