Hlavní obsah

USA považují možné dodávky íránských balistických střel do Ruska za alarmující

Foto: Hamara, Shutterstock.com

Ilustrace.

Rusko, které už od února 2022 vede útočnou válku proti sousední Ukrajině, využívalo dosud například íránských dronů k útokům na ukrajinskou infrastrukturu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jakékoliv přesuny balistických střel z Íránu do Ruska by představovaly výraznou eskalaci v ruské válce proti Ukrajině. Varovaly před tím podle agentury Reuters Spojené státy poté, co některá média s odvoláním na nejmenované zdroje přinesla zprávy o prohloubení vztahů mezi oběma zeměmi, doprovázeném právě přesunem zbraní.

Agentura Reuters už v srpnu napsala, že Rusko očekává v nejbližší době dodávku stovek balistických raket krátkého doletu Fath-360 z Íránu a že desítky ruských vojáků podstupují v Íránu výcvik na těchto satelitem naváděných zbraních.

Střely krátkého doletu nyní Írán Rusku začal dodávat, napsal v pátek deník The Wall Street Journal s odvoláním na nejmenovaného amerického představitele.

„Varujeme před prohlubujícím se bezpečnostním partnerstvím mezi Ruskem a Íránem od počátku plnohodnotné invaze na Ukrajinu a jsme těmito zprávami znepokojeni,“ reagoval bezpečnostní mluvčí Bílého domu Sean Savett. „Jakýkoli íránský transfer balistických střel do Ruska by představoval dramatickou eskalaci v íránské podpoře ruské agresivní válce proti Ukrajině,“ dodal.

Analýza

Schopnost Evropy odradit Rusko od útoku omezuje „neuvěřitelná byrokracie“, která blokuje přesun vojsk po EU. Upozorňuje na to francouzský generál, který na problém podobně jako jiní velitelé narazil, i další experti.

Jiný americký představitel Reuters řekl, že USA pozorně sledují potenciální přesuny raket z Íránu do Ruska.

Spojené státy a jejich partneři v poslední době varovali, že takový krok by se setkal s následky. Západní země v posledních měsících se zvýšeným znepokojením sledují prohlubování vztahů mezi Íránem a Ruskem, připomínají agentury.

Íránské zastoupení při OSN v New Yorku v pátek uvedlo, že postoj Teheránu vůči konfliktu na Ukrajině se nezměnil. „Írán považuje poskytování vojenské pomoci stranám zapojeným do konfliktu - což vede ke zvýšeným lidským obětem, ničení infrastruktury a vzdalování se od jednání o příměří - za nehumánní,“ cituje Reuters diplomatickou misi. „Írán se tudíž takových kroků nejenže neúčastní, ale také vyzývá ostatní státy, aby přestaly dodávat zbraně stranám zapojeným do konfliktu,“ dodala mise. V Íránu vyvinuté bezpilotní stroje Šáhed 131/136 však ukrajinská protivzdušná obrana opakovaně sestřeluje při ruských vzdušných útocích.

Doporučované