Hlavní obsah

USA poslaly Izraeli nejdůraznější varování. Chtějí zvýšit dodávky do Gazy

Foto: roibu, Shutterstock.com

Dopis žádající, aby Izrael urychleně umožnil zvýšení humanitárních dodávek do Gazy, podepsal mj. americký ministr zahraničí Antony Blinken.

„Píšeme, abychom zdůraznili znepokojení vlády USA nad zhoršující se humanitární situací v Gaze,“ stojí v dopise, v němž americká vláda vybízí Izrael, aby naléhavě podnikl kroky ke zlepšení. Izrael dopis přezkoumává.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Spojené státy napsaly Izraeli dopis, ve kterém mu dávají 30 dní na to, aby umožnil zvýšení dodávek s humanitární pomocí do Pásma Gazy. Washington varoval, že židovský stát v opačném případě riskuje přerušení části americké vojenské pomoci. Britská BBC píše o dosud nejdůraznějším písemném varování zaslaném z USA do Izraele.

Vláda prezidenta Joea Bidena dopis odeslala v neděli, uprostřed nové izraelské ofenzivy v severní části Gazy, která údajně způsobila velký počet civilních obětí. V dopise se uvádí, že jsou Spojené státy hluboce znepokojeny zhoršující se humanitární situací. Podle něj Izrael minulý měsíc odepřel nebo znemožnil téměř 90 % humanitárních přesunů mezi severní a jižní částí Pásma.

Izraelský představitel citovaný britskou stanicí uvedl, že židovský stát dopis přezkoumává. Záležitost prý „bere vážně“ a hodlá s americkými protějšky „vznesené obavy řešit“.

Izrael zahájil válku proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás loni v říjnu poté, co organizace vedla teroristický útok proti jižnímu Izraeli. Židovský stát celou dobu konfliktu tvrdí, že míří na členy Hamásu, teroristé ale často umisťují svou vojenskou infrastrukturu v blízkosti civilních budov, včetně nemocnic a škol.

Izrael tvrdí, že nebrání vstupu humanitární pomoci do oblasti. Tamní vojenský úřad Cogat, který je zodpovědný za správu přechodů do Gazy, v pondělí uvedl, že přes přechod Erez vjelo do severní Gazy 30 nákladních automobilů s pomocí Světového potravinového programu.

Výměnou tak údajně skončilo dvoutýdenní období, během něhož podle OSN nebyla na sever dodávána žádná potravinová pomoc a zásoby nezbytné k přežití pro 400 000 Palestinců. Jeden z představitelů OSN uvedl, že se Gaza nachází ve stavu „neustálé nejvyšší nouze“.

Antoine Renard, vedoucí Světového potravinového programu (WFP) na okupovaných palestinských územích, řekl agentuře AFP, že lidé na severu území jsou „odkázáni pouze na pomoc“ a prakticky nemají přístup k jiným čerstvým potravinám než těm, které poskytují agentury OSN.

Izrael přispívá ke zhoršování podmínek v Gaze, píší Američané

Spojené státy jsou zdaleka největším dodavatelem zbraní do Izraele. Podílely se například i na vývoji pokročilých izraelských systémů protivzdušné obrany, aktuálně do Izraele přesunuly vlastní systém THAAD, který by měl pomoci při obraně země při případném dalším raketovém útoku z Íránu.

O dopise zaslaném izraelské vládě, jehož obsah potvrdilo americké ministerstvo zahraničí, jako první informoval americký server Axios. Dopis je podepsán ministrem zahraničí Antonym Blinkenem a ministrem obrany Lloydem Austinem.

„Píšeme nyní, abychom zdůraznili hluboké znepokojení vlády USA nad zhoršující se humanitární situací v Gaze, a usilujeme o to, aby vaše vláda tento měsíc podnikla naléhavé a trvalé kroky ke zvrácení této trajektorie,“ píše se v něm.

Bilance války

Počty obětí války Izraele proti Hamásu jsou nadsazené, zaznělo v minulosti z úst čelných představitelů Izraele i USA. Zaznívají ale i hlasy, které říkají, že mrtvých může být ve skutečnosti ještě více.

V dopise se také uvádí, že izraelské příkazy k evakuaci donutily 1,7 milionu lidí nastěhovat se do úzké pobřežní oblasti, kde jim kvůli extrémnímu přelidnění hrozí „vysoké riziko smrtelné nákazy“. Po Izraeli proto požadují, aby obyvatelům umožnil přístup do vnitrozemí.

„Jsme obzvláště znepokojeni tím, že nedávné kroky izraelské vlády spolu se zvýšeným bezprávím a rabováním přispívají k urychlenému zhoršování podmínek v Gaze,“ stojí v dopise. Představitelé Spojených států se v něm odvolávají na zákony, které mohou zakázat vojenskou pomoc zemím, jež brání dodávkám americké humanitární pomoci.

Izrael tak podle Američanů musí do zimy „prudce zvýšit všechny formy pomoci v celé Gaze“, mimo jiné i tím, že umožní vjezd minimálně 350 nákladním automobilům přes všechny hlavní přechody.

Na úterní tiskové konferenci ve Washingtonu mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller novinářům řekl, že dopis je „soukromým diplomatickým sdělením, které neměli v úmyslu zveřejnit“. Spekulovat o tom, jaké důsledky by mohly nastat, pokud by Izrael nezvýšil přístup humanitární pomoci, odmítl.

„Příjemci americké vojenské pomoci svévolně neodmítají ani nebrání poskytování americké humanitární pomoci. Takový je prostě zákon a my se jím samozřejmě budeme řídit. Doufáme však, že Izrael provede změny, které jsme nastínili,“ vysvětlil.

Napjaté vztahy s Netanjahuem

Spojené státy dlouhodobě vyzývají Izrael ke změně taktiky ve válce v Pásmu Gazy. Premiér Benjamin Netanjahu ale na přesvědčování neslyší. Americký prezident Joe Biden kvůli tomu dal už několikrát najevo – v soukromých rozhovorech – frustraci (psali jsme zde).

Izrael a americké volby

Od Kamaly Harrisové se v otázce Izraele očekává kontinuita, ale její vztah k židovskému státu není tak hluboký jako třeba u Joea Bidena. Donald Trump trvá na tom, že za jeho vlády by konflikt s Hamásem nikdy ani nezačal.

Biden se také dlouhodobě vyjadřuje kriticky k Netanjahuově vládní koalici, jejíž součástí jsou i krajně pravicové strany. Do premiéra si končící šéf Bílého domu šťouchl i během nedávného tiskového brífinku. Novinářům řekl, že si není jistý, zda izraelský premiér Benjamin Netanjahu odkládá dohodu o příměří v Gaze, aby ovlivnil volby v USA.

„Žádná administrativa nepomohla Izraeli více než já. Žádná, žádná, žádná,“ dodal Biden. „A myslím, že by si to (Netanjahu) měl pamatovat.“

Netanjahu má dlouhodobě přátelské vztahy s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem, který v letošních volbách usiluje o návrat do Bílého domu. V podpoře Izraele je ale odhodlána pokračovat i jeho demokratická soupeřka Kamala Harrisová, která ale ještě víc než Biden mluví také o utrpení civilistů v Gaze.

Doporučované