Hlavní obsah

USA a Čína obnovily po pěti letech neformální jaderné rozhovory

Foto: GAS-photo, Shutterstock.com

Čína s USA obnovily neformální rozhovory o jaderných zbraních. Ilustrační fotografie.

Čína s USA obnovily neformální rozhovory o jaderných zbraních. Důvodem byla hrozba jaderné války kvůli konfliktu o Tchaj-wan. Informaci v pátek přinesla zpravodajská agentura Reuters.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Spojené státy a Čína v březnu poprvé po pěti letech obnovily polooficiální rozhovory o jaderných zbraních. Podle dvou amerických delegátů, kteří se jich zúčastnili, zástupci Pekingu sdělili, že se kvůli Tchaj-wanu neuchýlí k atomovým hrozbám, informuje agentura Reuters.

Čínští zástupci se tak vyjádřili poté, co jejich američtí partneři projevili obavy, že by Čína mohla použít jaderné zbraně nebo jimi pohrozit, pokud by v konfliktu o Tchaj-wan čelila porážce. „Řekli americké straně, že jsou naprosto přesvědčeni, že jsou schopni zvítězit v konvenčním boji o Tchaj-wan bez použití jaderných zbraní,“ uvedl vědec David Santoro, americký organizátor rozhovorů v rámci takzvané Druhé cesty.

Účastníky rozhovorů jsou zpravidla bývalí úředníci a akademici, kteří mají mandát hovořit o postoji své vlády, i když se na jeho formulování přímo nepodílejí. Jednání mezi vládami jsou známá jako První cesta. Tyto diskuze sice nemohou nahradit formální jednání, ale bývají často velmi přínosné.

Washington na dvoudenních diskuzích, které se konaly v konferenčním sále šanghajského hotelu, zastupoval asi půltucet delegátů, včetně bývalých úředníků a vědců. Peking vyslal delegaci vědců a analytiků, v níž bylo i několik bývalých důstojníků Čínské lidové osvobozenecké armády.

O vztazích mezi Čínou a Tchaj-wanem

„Čínské vedení nemá z výsledku radost,“ říká Martin Hála o víkendových volbách na svobodném ostrově, který pevninská Čína považuje za své vzbouřené území. Politické dění v této zemi přitom významně promlouvá do vratké rovnováhy světa.

Klíčovým bodem, o němž chtěla americká strana diskutovat, bylo podle Santora to, zda Čína stále trvá na své politice nepoužití první jaderné zbraně a minimálního odstrašení, která se datuje od vytvoření první jaderné bomby na počátku 60. let. Politika minimálního odstrašení znamená, že atomové zbraně jsou dostatečné k tomu, aby protivníka odradily.

Čína a jaderné zbraně

Čína dlouho vedla v oblasti jaderných zbraní konzervativní politiku, to se ale změnilo:

Santoro uvedl, že čínští delegáti sdělili zástupcům USA, že Peking na této politice trvá a že „nemáme zájem dosáhnout s vámi jaderné rovnosti, natož převahy“.

Podívejte se, co se děje na Tchaj-wanu

Doporučované