Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Americké úřady na základě případu, kdy se šest členů širší rodiny nakazilo parazitárním onemocněním po snědení masa z medvěda baribala, upozorňují na rizika konzumace zvěřiny. Televize CNN na svých internetových stránkách uvádí, že o rodinné oslavě, která skončila špatně, informovalo Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).
Rodina se z celých Spojených států sjela předloni v létě do Jižní Dakoty. Jeden z jejích členů s sebou přivezl maso z medvěda baribala, kterého ulovil na jaře toho roku na severu kanadské provincie Saskatchewan. Říkal, že se řídil radou pořadatele lovu a maso zmrazil, aby zničil případné parazity. V mrazáku leželo 45 dnů, než ho rozmrazili a opekli se zeleninou na grilu. Světová organizace pro zdraví zvířat podle CNN uvádí, že zmrazení může zničit některé parazity přežívající v mase baribala, některé druhy cizopasníků ovšem snesou i velmi nízké teploty.
Medvědi a další volně žijící zvířata, jako jsou divočáci, vlci nebo veverky, se mohou nakazit trichinelózou, parazitární chorobou způsobenou hlísticemi rodu Trichinella (svalovec). Při zpracování masa je těžké jeho kontaminaci odhalit, a tak mnoho odborníků doporučuje všem lovcům medvědů, aby veškeré maso z nich považovali za kontaminované. Podle CDC je nutné maso tepelně upravit tak, aby jeho vnitřní teplota dosáhla 74 stupňů nebo více. Ohřívat ho v mikrovlnce, nasolovat ho nebo sušit nemusí stačit.
Na rodinné oslavě se maso původně servírovalo spíše syrové, což nebyl kuchařův záměr, uvádí CDC. Bylo ale těžké odhadnout, nakolik je maso upečené, protože je tmavé. Pak ho ještě dopékali. Po návratu domů několik lidí onemocnělo. Šest z nich mělo příznaky odpovídající trichinelóze, další tři se museli léčit v nemocnici. Onemocněli i dva lidé, kteří jedli jen zeleninu připravovanou zároveň s masem.
Během vyšetřování tohoto případu laboranti CDC získali vzorky medvědího masa, které rodina na oslavě jedla, a našli v nich hlístice svalovce. Lovci, který maso na oslavu přinesl, úřady doporučily, aby zbytek zničil.
CDC zdůrazňuje, že je nutné zvěřinu náležitě tepelně upravit a skladovat a připravovat ji odděleně od ostatních potravin.
Trichinelóza se projevuje podle toho, kam se hlístice v těle dostanou. Pokud jsou v trávicím ústrojí, mívají lidé bolesti břicha, průjmy, zvrací. Když jsou ve svalech, může se onemocnění projevovat horečkou, vyrážkami, zánětem spojivek a otokem obličeje. V některých případech mohou mít nemocní i srdeční potíže a problémy s centrální nervovou soustavou a dýcháním.