Hlavní obsah

Úřady: Írán se snažil dát ukradená data z Trumpovy kampaně lidem od Bidena

Foto: Shutterstock.com

Donald Trump bez důkazů uvedl, že Biden byl do útoku přímo zapojen.

Spojené státy v srpnu obvinily Írán, že provádí kybernetické operace proti kampaním obou tehdejších amerických prezidentských kandidátů a že se prostřednictvím vlivových operací snaží rozdmýchávat politické neshody v USA.

Článek

Íránští hackeři rozeslali lidem zapojeným do tehdejší volební kampaně prezidenta Joea Bidena e-maily se vzorky ukradených materiálů z kampaně republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.

Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na sdělení amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a další bezpečnostní orgány v USA.

Kancelář ředitele Národní zpravodajské služby, FBI a Agentura pro kybernetickou a infrastrukturní bezpečnost ve společném prohlášení uvedly, že na přelomu června a července rozesílali hackeři „nevyžádané e-maily jednotlivcům spojeným s kampaní prezidenta Bidena, které obsahovaly úryvky z odcizených neveřejných materiálů z kampaně bývalého prezidenta Trumpa“.

Podle prohlášení nic nenasvědčuje tomu, že by Bidenův tým na zmíněné e-maily odpovídal, píše CNN. Podle mluvčí kampaně současné demokratické kandidátky Kamaly Harrisové přicházely i jejímu týmu podivné zprávy na osobní e-maily.

Úřady a experti uvádějí, že pokusy Teheránu nabourat se do kampaně Bidena a Harrisové proběhly již dříve, rozesílání e-mailů má být dalším z nich.

Spojené státy v srpnu obvinily Írán, že provádí kybernetické operace proti kampaním obou tehdejších amerických prezidentských kandidátů a že se prostřednictvím vlivových operací snaží rozdmýchávat politické neshody v USA. Írán již dříve popřel, že by zasahoval do amerických voleb.

Trump během svého posledního veřejného vystoupení bez důkazů tvrdil, že Biden je do útoku zapojen. „Nevím, co tam Íránci našli, nemohlo jít o nic důležitého, ale poslali to Bidenovi, což mě nepřekvapuje,“ komentoval dění okolo e-mailů.

Vedoucí Trumpovy kampaně uvedl, že Harrisová s Bidenem musí přiznat, zda ukradený materiál použili, aby mohlo vyšetřování pokračovat.

„Nejsme si vědomi toho, že by nějaké materiály byly zaslány přímo kampani,“ uvedla v prohlášení mluvčí kampaně Harrisové. „Několika jednotlivcům bylo na jejich osobní e-maily zasláno něco, co vypadalo jako spam nebo pokus o phishing,“ dodala.

Více o podezření o íránských útocích můžete číst zde:

Doporučované