Hlavní obsah

UNRWA: Nově nařízené evakuace v Pásmu Gazy se týkají asi 250 000 lidí

Foto: Shutterstock.com

Město Chán Júnis se změnilo v trosky. Ilustrační fotografie.

Izraelská armáda v pondělí nařídila hromadnou evakuaci části města Chán Júnis na jihu Pásma Gazy. Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě odhaduje, že se to týká zhruba čtvrt milionu lidí.

Článek

Nový izraelský příkaz k evakuaci se v jižní části Pásma Gazy dotkl přibližně 250 000 lidí. Podle agentury AFP to dnes uvedl Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA). Izraelská armáda v pondělí nařídila hromadnou evakuaci východní části města Chán Júnis na jihu Pásma Gazy.

„Viděli jsme, jak se lidé stěhují, jak se stěhují rodiny, jak se lidé začínají balit a snaží se tuto oblast opustit,“ řekla novinářům v Ženevě prostřednictvím videospojení z Pásma Gazy mluvčí UNRWA Louise Wateridgeová a dodala, že agentura „odhaduje, že tyto příkazy se dotkly asi 250 000 lidí“.

Válku v Pásmu Gazy vyprovokoval přeshraniční teroristický útok Hamásu a dalších radikálních skupin z loňského 7. října, při němž palestinští ozbrojenci pozabíjeli téměř 1200 lidí a dalších asi 250 odvlekli do Pásma Gazy jako rukojmí. Více než stovka z nich byla propuštěna při dosud jediném příměří na konci listopadu.

Doporučované