Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Termín ultrazpracované potraviny (UPF, z anglického ultra-processed foods, pozn. red.) použil jako první profesor z univerzity v Sao Paulu Carlos Monteiro.
Podle něj vytlačují ultrazpracované potraviny zdravou stravu „po celém světě“ navzdory rostoucímu počtu důkazů o rizicích, která představují, a měly by se prodávat s varováním ve stylu tabáku.
„Tyto potraviny společně způsobují pandemii obezity a dalších chronických onemocnění souvisejících se stravou, jako je například cukrovka,“ řekl Monteiro deníku The Guardian před zahájením mezinárodní obezitologické konference v Sao Paulu.
Ve Velké Británii a USA nyní ultrazpracované potraviny tvoří více než polovinu stravy průměrného člověka. Někteří lidé, zejména mladší, chudší nebo ze znevýhodněných oblastí, mají typicky jídelníček z UPF sestavený až z osmdesáti procent.
Systém, který Monteiro vyvinul, řadí potraviny a nápoje do čtyř skupin: minimálně zpracované potraviny, zpracované kulinářské suroviny, zpracované potraviny a ultrazpracované potraviny.
UPF jsou podle tohoto systému přímo spojeny s 32 škodlivými účinky na zdraví, včetně vyššího rizika srdečních onemocnění, rakoviny, cukrovky druhého typu, nepříznivého duševního zdraví a předčasného úmrtí.
Monteiro řekl deníku Guardian, že je nyní natolik znepokojen dopadem UPF na lidské zdraví, že studie a recenze již nestačí k tomu, aby varovaly veřejnost před zdravotními riziky. „K omezení nebezpečí UPF jsou zapotřebí kampaně v oblasti veřejného zdraví, podobně jako kampaně proti tabáku,“ uvedl v e-mailu pro deník Guardian.