Hlavní obsah

Ultraortodoxní židé se střetli s policií. Odmítají nábor do armády

Foto: Ryan Rodrick Beiler, Shutterstock.com

Řada starších rabínů vyzvala mladé muže, aby se nehlásili na náborovém úřadě. Ilustrační snímek.

V Izraeli protestují ultraortodoxní židé, kteří nechtějí být povoláváni do armády. Náborové kanceláře povolaly prvních 900 studentů náboženských škol.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Stovky ultraortodoxních židů se v pondělí střetly s policií u vojenského náborového úřadu v Tel Hašomeru. Věřící protestovali proti zahájení kontroverzního vojenského odvodu členů komunity takzvaných charedim, informuje The Times of Israel (ToI). Policie uvedla, že tři osoby zatkla.

Demonstrace vznikla jako reakce na výzvu náborových kanceláří, které povolaly prvních 900 studentů náboženských škol. V pondělí se má na náborový úřad dostavit prvních 500 studentů, dalších 400 má přijít v úterý.

Ultraortodoxní židé – charedim – měli v Izraeli donedávna výjimku z branné povinnosti, která platila od vzniku státu Izrael v roce 1948. Tato výjimka se týkala malého počtu starších studentů, kteří byli osvobozeni od služby, pokud se věnovali pouze studiu židovských svatých knih v náboženských školách známých jako ješivy, které jsou závislé na financování ze strany státu, informuje agentura Aljazeera. Podle ToI je nyní v ješivách asi 63 000 studentů, kteří by mohli být podle zákona povoláni.

Letos v červnu izraelský nejvyšší soud rozhodl, že pro pokračování výjimky neexistuje žádný právní základ.

Protestující muži se zaměřili také na přítomné novinářky, které informovaly o násilí a o urážlivém skandování. Uvedly, že na ně ortodoxní házeli lahve, jogurt nebo koňský trus a skandovali hanlivé označení „šiksa“.

V první fázi povolávacího procesu musí odvedenci absolvovat zdravotní a psychologické testy. Web Walla odhaduje, že pouze třetina odvedenců by měla sloužit. Podle zpravodajského webu Ynet byly v několika ortodoxních čtvrtích vyvěšeny letáky, na nichž se psalo, že odvod je „hrůzným holocaustem mladých ultraortodoxních Židů ve Svaté zemi“.

Více o výjimce pro ultraortodoxní židy si přečtete zde:

Doporučované