Hlavní obsah

Ukrajinským uprchlíkům v Maďarsku hrozí život na ulici

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Maďarsko schválilo nový zákon, který upravuje pravidla státní podpory pro uprchlíky z Ukrajiny. Ilustrační fotografie.

Maďarsko mění podmínky podpory ukrajinských uprchlíků. Nově mají na plnou státní podporu nárok pouze ti, kteří utekli z oblastí „přímo postižených vojenskými operacemi“. Některým Ukrajincům tak hrozí vyhnání na ulici.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V Maďarsku vstoupil v platnost nový zákon, který upravuje pravidla pro státní podporu uprchlíků z Ukrajiny. Nově se bude týkat pouze těch, kteří pocházejí z regionů, jež se přímo potýkají s útoky ze strany Ruska. Některým uprchlíkům tedy hrozí, že budou vyhnáni na ulici nebo zpět na Ukrajinu, upozorňuje BBC.

Na seznamu postižených oblastí, který bude maďarská vláda každý měsíc aktualizovat, je 13 ukrajinských regionů. Zatím není jasné, kolika válečných uprchlíků se nový zákon dotkne – v Maďarsku se momentálně nachází zhruba 31 tisíc Ukrajinců.

Podle skupin na ochranu lidských práv jsou nejzranitelnější příslušníci romské etnické menšiny z nejzápadnější Zakarpatské oblasti, kteří dosud žijí v útulcích, jež se nyní mají zavřít. Jejich situaci komplikuje skutečnost, že mnozí z nich mají ukrajinsko-maďarské občanství, což jim znemožňuje získat azyl jinde v Evropské unii.

Podle nového zákona mají nárok na státní podporu, která zahrnuje bezplatné bydlení a základní měsíční částku, pouze Ukrajinci, jejichž poslední oficiální ukrajinská adresa se nacházela v oblasti „přímo postižené vojenskými operacemi“.

Doporučované