Hlavní obsah

Ukrajinský postup Kurskem po prvních překotných dnech zpomalil

Foto: Gen. štáb ukr. ozbr. sil (Facebook)

Ukrajinský voják.

Boje na ruském území pokračují. Pozice protivníků se ovšem v posledních desítkách hodin podle dostupných informací už příliš významně nezměnily.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V sobotu 10. srpna ve svém večerním projevu na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poprvé zmínil ukrajinskou ofenzivu na ruské území v Kurské oblasti. Zaznělo ovšem jen několik obecných slov, jasnější představu o cílech a úmyslech kyjevského velení jsme z nich tedy nezískali.

Boje v oblasti také stále pokračují, dostupné zprávy ovšem nasvědčují tomu, že situace v oblasti se už nemění tak dynamicky a dochází ke „zpomalení“ změn. V oblasti se zdánlivě postupně vytváří jasnější linie středu. Stále ještě neexistují fronty se zákopy či opevněnými pozicemi, jaké vidíme na ukrajinské východní frontě, v posledních dvou dnech ovšem už k tak rychlým změnám a přesunům nedocházelo.

Ukrajinské síly v tuto chvíli více či méně ovládají řádově několik set kilometrů čtverečních nově obsazeného území. Přesný rozsah není znám už vzhledem k tomu, že linie jsou stále velmi průchozí a nejasné. Mapy v tomto ohledu do jisté míry klamou, protože vytvářejí ostré kontury tam, kde je bojiště stále dosti „prázdné“ a poměrně prostupné.

To se bude pravděpodobně postupně měnit, jak na místo budou postupovat posily, především ty ruské, pochopitelně. Některé už do oblasti dorazily a v posledních dnech došlo i k prvním ruským útokům na ukrajinské pozice. Zatím ovšem není hlášen žádný ruský úspěch v tomto směru s jednou výjimkou u vesnice Martynovka severovýchodně od Sudždy. Hlavní díl ruských posil je ovšem stále na cestě a některé nepochybně ještě dny cesty daleko.

Ukrajinské jednotky se v posledních dnech také dočkaly nových posil. Přes hranici v posledních dvou dnech přešly téměř určitě další útvary, aby doplnily, vystřídaly či posílily ty, které útok zahájily, což je při takové operaci nezbytné. Ovšem jejich počet a složení je pečlivě střežené tajemství.

Sudža napůl ruská

Co se týče ukrajinského postupu, v posledních dvou dnech nebyl podle dostupných informací zřejmě příliš výrazný. Jedním důvodem jsou nepochybně ruské jednotky (údajně část 488. pluku), které zřejmě stále drží pozice v západní části městečka Sudža, tedy na východním břehu stejnojmenné říčky, která jím protéká.

Ukrajinské jednotky se v posledních dnech podle některých informací a videozáběrů snažily vytvořit si podmínky pro to, aby ruskou obranu mohly v této oblasti obejít. Současná linie fronty také ovšem může zůstat v této oblasti v podstatě zachována, ukrajinské snahy nemáme dobře zdokumentovány. Bude lepší si počkat na další vývoj než spekulovat na základě vždy neúplných a někdy zcela rozporuplných informací.

V současné situaci se šíří řada nepodložených zvěstí, které ztěžují pochopení situace. Některé ruské zdroje například v noci z 10. na 11. srpna šířily informace o tom, že ukrajinské jednotky náhle prorazily kolem Sudži o 30 kilometrů východním směrem. Za několik hodin se ukázalo, že nic takového se nestalo, v oblasti ani dokonce nepůsobily žádné ukrajinské speciální jednotky či diverzní oddíly.

Zmatek pochopitelně nevzniká jen náhodou. Nejistotu se v druhé straně snaží vyvolat oba protivníci. Ukrajinské oddíly například podnikly výpad do Belgorodské oblasti, což pochopitelně vyvolalo u některých komentátorů na ruské straně další obavy. Ale v daném případě vše nasvědčuje tomu, že jde skutečně o malou akci, k jakým na hranici občas dochází. Tu totiž i v předchozích letech čas od času překračovaly malé, v podstatě záškodnické oddíly jedné i druhé strany.

Zakopají se?

Vraťme se ovšem do Kurské oblasti. To, že ukrajinský postup v předchozích dvou dnech podle všeho nebyl nijak výrazný, může znamenat mnohé. Jak bylo řečeno, ukrajinské oddíly zřejmě během několika desítek hodin obsadily území, které je rozsahem zhruba srovnatelné s tím, jaké ruská armáda obsadila od února v prostoru mezi Avdijivkou a Pokrovskem, ke kterému se teď ruská armáda pomalu blíží (chybí jí cca 15 kilometrů, což by bylo dnešním tempem nejspíše několik měsíců).

Je možné, že ukrajinská ofenziva tím vlastně dosáhla svého hlavního cíle a Kyjev nechce postupovat o mnoho dále. Podle ukrajinských zdrojů ukrajinská armáda v Kurské oblasti pracuje na přípravě obranných pozic. Některé jednotky už na místo přesunuly i bagry na přípravu důkladnějších obranných postavení, tedy nejen pro pěchotu, ale třeba i pro dělostřelectvo.

Kyjev tedy možná věnuje již více péče vytváření obrany či zásobování jednotek na ruském území než dalšímu postupu. Ostatně je na nepřátelském území, každý další krok jen prodlužuje logistické trasy – a čím větší území také ukrajinské jednotky obsadí, tím více mužů bude zapotřebí k jeho obraně. Mužů, kterých se obecně ukrajinské armádě v posledních měsících velmi nedostává.

Pochopitelně, že náš odhad (nic více to není) může být zcela mylný. Je možné, že ukrajinské oddíly se znovu dají do pohybu a budou se snažit využit slabé a velmi řídké ruské obrany k průniku ještě hlouběji do Ruska. Zároveň ovšem je nepochybné, že ukrajinský postup do ruského vnitrozemí nemůže pokračovat donekonečna.

Na pochod na Moskvu či třeba jen Kursk prostě nemá dost mužů a techniky. Vždyť ruská armáda v květnu zahájila útok na Charkov zřejmě se zhruba 40 tisíci muži, a od začátku se analytici shodovali, že jejich počet na obsazení města nemůže stačit a cílem útoku je nejspíše „prodloužit“ frontu a vyčerpat ukrajinskou armádu. Počet ukrajinských vojáků u Charkova není v tuto chvíli znám, ale pohybuje se podle odhadů řádově v tisícovkách mužů; 40 tisíc jich rozhodně není.

Bomby pro Kursk

Stále je možné, že ukrajinský cíl u Kursku je v podstatě podobný: donutit Kreml k rychlé reakci. A protože i Moskva má velkou část armády na Ukrajině, může Ukrajina spoléhat to, že to povede k odlehčení situace jinde.

Některé ruské zdroje skutečně už tvrdí, že k tomu dochází. Údajně dokonce ruské velení přistoupilo i k přesunu jednotek z oblasti kolem města Pokrovsk v Doněcké oblasti. Tedy místa, kde invazní síly v posledních týdnech prakticky každý den mírně postoupily a ukrajinská obrana byla zjevně minimálně vyčerpaná, podle jiných na pokraji kolapsu.

Na druhou stranu, tyto informace bude lepší zatím nepřeceňovat. I ukrajinské zdroje ukazují, že ruská armáda u Pokrovsku útočí prakticky stejně intenzivně jako v předchozích dnech a týdnech. A podle ukrajinského projektu DeepMap s dobrými kontakty v ukrajinské armádě se fronta i v posledních dnech zase o několik set metrů posunula a ruský průnik do ukrajinské obrany se nadále rozšiřoval.

Nabízí se totiž pochopitelně i možnost, že Moskva bude stahovat jednotky z jiných částí fronty, kde nemá takové úspěchy, nebo je v podstatě pasivní (třeba ve velké části Záporožské oblasti). Pravděpodobnost, že by se Ukrajina pustila v příštích dnech do nějakého velkého útoku i na okupovaných oblastech, považují prakticky všichni pozorovatelé za minimální.

Zdá se, že alespoň nějaký vliv na jiných částech bojiště už ukrajinská ofenziva ovšem má. Údajně totiž v posledních dnech došlo ke snížení množství shozených bomb na dalších částech fronty. Zhruba polovinu útoků obávanými klouzavými pumami prý ruská letadla v posledních dnech provádí v Kurské a Sumské oblasti, tedy na „severní frontě“. Což pochopitelně snižuje tlak jinde. Tyto pumy jsou přitom spolu s převahou v počtu mužů hlavním důvodem, proč ruské síly v posledních měsících postupují.

Doporučované