Hlavní obsah

Ukrajinský parlament zakázal mobilizaci části mladých branců

Foto: X.com/@ZelenskyyUa

Ilustrační fotografie.

Omezení se týká branců ve věku od 18 do 25 let, které úřady uznaly za nezpůsobilé k vojenské službě v době míru kvůli zdravotním omezením. Ukrajina má od začátku invaze nedostatek vojáků.

Článek

Ukrajinský parlament ve středu zakázal mobilizovat do války Ukrajince ve věku od 18 do 25 let, které úřady uznaly za nezpůsobilé k vojenské službě v mírové době kvůli zdravotním omezením, informují média s odvoláním na poslance. Nově bude možné tyto mladé muže před dosažením 25 let povolat do armády pouze s jejich souhlasem, napsal server RBK-Ukrajina.

„Konečně se to povedlo! Byl jsem pro to už dávno, protože je hanba mobilizovat děti,“ napsal na sociální síti zákonodárce Oleksij Hončarenko, podle kterého pro příslušný zákon hlasovalo 311 poslanců. Přislíbil, že bude nadále usilovat o demobilizaci mladých mužů, kterých by se nová norma týkala, ale už byli do armády povoláni. Ukrajina se od února 2022 brání ruské ozbrojené agresi a její nedostatečné počty vojáků jsou jedním z důvodů nynějšího pomalého postupu invazní armády na východě bránící se země.

Po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu úřady mobilizovaly muže podléhající branné povinnosti ve věku od 27 do 60 let. Ti mladší se mohli rozhodnout do armády vstoupit dobrovolně a řada z nich toho tehdy také využila.

Anatomie ukrajinského neúspěchu

Dobytí Pokrovsku by Rusům mohlo otevřít cestu do dalšího ukrajinského regionu. Pád města není nereálný. Okupantům k němu otevřela cestu série chyb na ukrajinské straně, ale i to, že přestali obránce podceňovat.

Letos v dubnu prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal novelu, umožňující mobilizaci mužů, věk by snížen na 25 let. Na jaře ovšem také vstoupil v platnost jiný zákon, který zrušil omezení pro způsobilost sloužit v armádě, a tak se branná povinnost paradoxně začala vztahovat jen na ty Ukrajince mladší 25 let, kteří byli do té doby kvůli zdravotním problémům na základě nově zrušených pravidel uznáni za neschopné vojenské služby ve válečných podmínkách. Ty tak armáda mobilizovat směla. Nový zákon má tento právní problém odstranit, vysvětlil server RBK-Ukrajina. Připomněl, že ještě v září velení pozemních sil vydalo tajný rozkaz, aby vojenské správy nemobilizovaly Ukrajince mladší 25 let se zdravotními omezeními.

Ani jedna strana konfliktu oficiálně své vojenské ztráty nezveřejňuje. Odhady ale hovoří o vysokých ztrátách na obou stranách frontové linie, které strany potřebují doplnit. Ruský prezident Vladimir Putin předloni na podzim vyhlásil „částečnou mobilizaci“ k zacelení ztrát, ale z obavy před povoláním do války ze země do ciziny tehdy uprchly statisíce Rusů. Od té doby úřady popírají fámy o další vlně mobilizace a snaží se bojující jednotky doplňovat dobrovolníky, zlákanými relativně vysokými odměnami, či trestanci, nejprve za příslib omilostnění po půl roce válčení, či nyní za změnu nepodmíněného trestu na podmíněný.

Doporučované