Hlavní obsah

Ukrajinská vláda se otřásá. Odejde nejméně polovina členů, včetně Kuleby

Foto: Kancelář prezidenta Ukrajiny / president.gov.ua

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

aktualizováno •

Odchod ministra zahraničí Dmytra Kuleby je součástí velké rošády v ukrajinské vládě. Prezident Volodymyr Zelenskyj ji naplánoval na začátek podzimu, který, jak on sám tvrdí, bude pro Ukrajinu „extrémně důležitý“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba rezignoval. Jeho demise následovala poté, co prezident Volodymyr Zelenskyj avizoval největší obměnu kabinetu od začátku ruské invaze na Ukrajinu před více než dvěma a půl lety.

Odchod jedné z nejznámějších tváří Ukrajiny na mezinárodní scéně je součástí širších změn v kabinetu, které byly oznámeny v posledních dnech. Skončil také například ministr strategického průmyslu, který má na starosti válečnou výrobu, nebo dvojice vicepremiérek.

„Je to velká změna. Očekávalo se to poměrně dlouho,“ okomentoval Kulebův odchod ukrajinský poslanec Oleksandr Merežko. „Čekají nás těžké časy, těžký podzim a zima. Možná že tato změna nějak souvisí s novým obdobím výzev pro Ukrajinu,“ uvedl pro server The Kyiv Independent.

Co víme o okolnostech Kulebova odchodu?

O odchodu Kuleby, který na postu šéfa ukrajinské diplomacie působil od roku 2020, se spekulovalo už dříve.

„Pracuji, žádná práce není stálá a jsem úplně v klidu,“ vzkázal ministr loni v srpnu, kdy se poprvé začaly šířit zvěsti o jeho konci.

„Hned na začátku jsem řekl, že odejdu za dvou okolností: První je, když mě o to požádá prezident. Druhá je, pokud se dostanu do nějakého zásadního rozporu se zahraniční politikou a nebudu považovat za možné s ní pracovat,“ dodal.

Proč rezignoval právě v tuto chvíli, zatím není jasné. Předseda parlamentu Ruslan Stefančuk pouze oznámil, že obdržel Kulebovu demisi a poslanci se jí budou zabývat na dalším plenárním zasedání. Podle informací agentury Bloomberg by se Kuleba teď měl důkladněji věnovat přípravám na ukrajinské členství v NATO.

Nejasné zůstává také to, kdo Kulebu na jeho místě nahradí. Podle listu Ukrajinska pravda by ho ale mohl vystřídat dosavadní první náměstek rezortu Andrij Sybiha.

Kdo všechno odchází?

Pouhý den před Kulebovou demisí ukrajinskou politickou scénou otřásla hned série rezignací. Odchod oznámil například ministr pro strategický průmysl Alexander Kamyšin, který měl na starosti výrobu zbraní. Novinu oznámil na sociální síti Telegram, kde také uvedl, že bude nadále pracovat v obraně, jenom na jiné pozici.

Ukrajina zažívá další vlnu útoků

Rusko zaútočilo raketami na Kyjev a drony na západoukrajinský Lvov. Ukrajinská armáda útok odráží. Dopady měl ruský útok i v Polsku, které jistilo bezpečnost svého vzdušného prostoru.

Demisi podal i ministr spravedlnosti Denys Maliuska, ministr pro životní prostředí Ruslan Strilec, místopředsedkyně vlády pro evropskou a euroatlantickou integraci Olha Stefanišynová, místopředsedkyně vlády a ministryně pro reintegraci Iryna Vereščuková a šéf ukrajinského Fondu státního majetku Vitalij Koval.

Prezident také odvolal z funkce zástupce vedoucího prezidentské kanceláře Rostyslava Šurmu. Důvody jejich konce ovšem taktéž nebyly upřesněny, píší ukrajinská média.

Ukrajinský parlament ve středu podpořil rezignaci Kamyšina, Stefanišynové, Maliusky a Strilece. Odvolání Vereščukové ani Kovalova ovšem neschválil. Za Kovalovu rezignaci hlasovalo 225 poslanců, za odchod Vereščukové 214. Ke schválení je přitom potřeba absolutní většina 226 hlasů.

Budou končit další lidé?

Očekává se, že v průběhu středy se objeví informace o dalších rezignacích. „Zítra je den propouštění a pozítří den jmenování,“ vzkázal už v úterý šéf Zelenského strany v ukrajinském parlamentu David Arachamija. Upřesnil, že změnami projde více než polovina současného kabinetu.

Server Ukrajinska pravda v červenci s odkazem na zdroje z prezidentova týmu napsal, že Zelenskyj zvažuje i odvolání premiéra Denyse Šmyhala, který je ve funkci od roku 2020. Nahradit by jej mohla první místopředsedkyně vlády a ministryně pro ekonomický rozvoj Julija Svyridenko nebo generální ředitel ukrajinského ropného a plynárenského gigantu Naftogaz Oleksij Černyšov.

Rozhovor s ukrajinskou vicepremiérkou

„Kvůli hrozbě raketového útoku nás poslali do bunkru, kde jsme strávili dva měsíce s prezidentem, premiérem a dalšími lidmi,“ vzpomíná na první dny války ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Seznam Zprávy se s ní spojily on-line krátce před prvním výročím ruské invaze, které připadá na 24. února.

Co říká Zelenskyj?

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obměnu ve vládě prezentuje jako politický „reset“ před zimou, která bude pro Ukrajince velmi složitá v důsledku neustávajících útoků na tamní energetickou infrastrukturu.

V úterním projevu k národu prezident vzkázal, že začínající podzim bude pro Ukrajinu „extrémně důležitý“.

„Naše státní instituce musí být nastaveny tak, aby Ukrajina dosáhla všech potřebných výsledků – pro nás všechny,“ uvedl Zelenskyj. „Abychom toho dosáhli, musíme posílit některé oblasti ve vládě… Počítám také s trochu jinou váhou některých oblastí naší zahraniční a vnitřní politiky,“ dodal.

Změny se dějí v situaci, kdy je Ukrajina pod silným ruským tlakem na frontě. Navzdory úspěchu ukrajinské ofenzivy do ruské Kurské oblasti Moskva ve větší míře nestahuje jednotky z části fronty, na které jí nejvíc záleží. Ruské síly tak dál postupují Donbasem, kde hrozí pád strategicky důležitých měst.

Na mezinárodní scéně Ukrajina usiluje o to, aby jí Západ umožnil údery západními zbraněmi hlouběji v ruském území. Z některých zemí také přicházejí zprávy o chystaném útlumu v dodávkách zbraní na Ukrajinu, například Polsko řeklo, že už v podstatě nemá kde brát.

Doporučované