Hlavní obsah

Ukrajinci zasáhli u Krymu ruský přívoz plný nafty

Foto: MBDA

Raketa Storm Shadow na podvozku letadla, kterou možná použila Ukrajina při útoku na ruský tanker.

Zasažená loď se nakonec potopila, většinu posádky se podařilo zachránit, po dvou pohřešovaných se pátrá. Ruské úřady uzavřely provoz na Krymském mostě, který spojuje pevninské Rusko s okupovaným ukrajinským poloostrovem Krym.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V přístavu Kavkaz na jihu Ruska vypukl požár, když Ukrajina podnikla útok na železniční trajekt naložený 30 cisternami s pohonnými hmotami, oznámily ve čtvrtek tamní úřady. Zasažená loď se nakonec potopila, většinu posádky se podařilo zachránit a po dvou pohřešovaných se ještě pátrá, hlásí ruská média.

Trajekt podle nepotvrzených zpráv ze sociálních sítí zasáhla řízená střela Storm Shadow či Neptun. Ukrajina se k tomu nevyjádřila, uvedl server BBC News.

„Na místě byly nainstalovány zábrany, aby se znečištění palivem dál nešířilo, hladina byla ošetřena. V tuto chvíli je zachráněno 17 členů posádky. Pátrání po ostatních pokračuje, je nutné najít ještě dva lidi,“ napsal na sociální síti gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev.

Na sociálních sítích a v médiích se objevily záběry dýmu, jak stoupá z přístavu Kavkaz, který se nachází na kose Čuška vybíhající z ruského břehu do Kerčského průlivu.

Trajektová přeprava z tohoto přístavu spojuje ruský Krasnodarský kraj s okupovaným Krymem. Minulý měsíc, 23. července, tam ukrajinský dron vážně poškodil jeden z trajektů –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ loď Slavjanin. Útok si vyžádal jednu oběť na životě a pět zraněných.

Úřady podle Kommersantu dnes zhruba na půldruhé hodiny uzavřely provoz na Krymském mostě, který spojuje pevninské Rusko s okupovaným ukrajinským poloostrovem Krym. Na půlhodiny byla přerušena i námořní doprava v zálivu u Sevastopolu. Příčinu úřady neuvedly.

Informace: Změnili jsme titulek, aby lépe vystihoval typ zasaženého plavidla.

Doporučované