Hlavní obsah

Ukrajinci zasáhli ruský sklad pohonných hmot na Krymu

Foto: Ukrajinský generální štáb/Facebook

Na útoku se podílely ukrajinské raketové síly ve spolupráci s dalšími složkami, oznámila ukrajinská armáda (ilustrační snímek).

Ve skladu ve městě Feodosiji na okupovaném Krymu po ukrajinském úderu vypukl požár. Vzňalo se několik cisteren s palivem.

Článek

V zásobníku pohonných hmot ve městě Feodosija na pobřeží Ruskem anektovaného poloostrova Krym vypukl požár. Uvedly to v pondělí Moskvou dosazené úřady. Ve městě vyhlásily stav mimořádné situace technického rázu. K útoku se přihlásila ukrajinská armáda. Ruské ministerstvo obrany informovalo, že nad Krymem protivzdušná obrana zneškodnila 12 ukrajinských dronů.

„Požár ropného skladu ve Feodosiji. Ministerstvo pro mimořádné situace situaci vyhodnocuje. Nejsou žádné oběti na životech,“ uvedl poradce šéfa ruské správy poloostrova Oleg Krjučkov s odvoláním na Ruskem dosazeného starostu Feodosije Igora Tkačenka. Krjučkov neuvedl, co požár způsobilo. Obyvatelé města podle telegramového kanálu Baza uvedli, že okolo půl páté ráno místního času (03:30 SELČ) se z areálu ozvaly hlasité výbuchy a krátce poté v něm začalo hořet. Vzňalo se několik cisteren s palivem, píše Baza. Úřady zavřely několik ulic ve Feodosiji.

Ukrajinská armáda informovala, že „zasáhla další důležitý objekt ruských útočníků“. Uvedla, že terminál ve Feodosiji je největší na Krymu z hlediska objemu přeloženého paliva, které využívají také ruská invazní vojska. Na útoku se podílely ukrajinské raketové síly ve spolupráci s dalšími složkami ukrajinské armády.

Rusko v rozporu s mezinárodním právem anektovalo Krym v roce 2014. V únoru 2022 zahájilo na Ukrajinu rozsáhlou invazi, kterou napadená země z části odrazila a zastavila, část ukrajinského území ovšem Rusové –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ zejména na východě a jihu Ukrajiny –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ obsadili a okupují ho. Na východě země nyní pomalu a za cenu vysokých ztrát postupují. Ukrajinci od začátku invaze útočí na Krym poměrně často.

Ukrajinská armáda v posledních měsících podniká dronové útoky s cílem ničit ruskou vojenskou infrastrukturu a zařízení ropného průmyslu. Poškozena byla řada ruských rafinerií a skladišť paliv. Ministerstvo obrany v Moskvě dnes uvedlo, že protivzdušná obrana v noci na dnešek zničila celkem 21 ukrajinských dronů. Konkrétně se to stalo nad Krymem, Kurskou oblastí, Belgorodskou, Brjanskou a Voroněžskou oblastí. Také Rusko pravidelně útočí na energetické objekty na Ukrajině.

Související témata:

Doporučované