Hlavní obsah

Ukrajinci už dostali první munici z české iniciativy, oznámil Fiala

Foto: Vláda ČR

Petr Fiala.

Ukrajina se dlouhodobě potýká s nedostatkem dělostřelecké munice. Podle plánu by mohla do konce roku dostat asi půl milionu kusů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kyjev už dostal první várku dělostřelecké munice, kterou se podařilo nakoupit v zemích mimo Evropskou unii díky takzvané české iniciativě.

„První zásilka před časem dorazila na Ukrajinu,“ napsal premiér Petr Fiala (ODS). „Děláme, co je třeba,“ dodal na síti X před setkáním s prezidentem Petrem Pavlem, který se rovněž výrazně angažoval.

Česko v iniciativě funguje jako zprostředkovatel. S návrhem na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu mimo členské státy Unie přišel Fiala na mimořádném summitu EU na počátku února.

Koncem května se pak nechal slyšet, že 15 zemí Evropské unie a Severoatlantické aliance na munici přispělo více než přes 1,6 miliardy eur, tedy v přepočtu téměř 40 miliardami korun.

Podle plánu by měl Kyjev na obranu před ruskou agresí do konce roku dostat asi půl milionu dělostřeleckých granátů. „Může to změnit situaci na bojišti,“ nechala se před měsícem slyšet například dánská premiérka Mette Frederiksenová.

Česká muniční iniciativa

  • Česko iniciativou reagovalo na palčivý nedostatek dělostřelecké munice, se kterým se Ukrajina potýká už několik měsíců. Přispěly k němu i neshody v americkém Kongresu při schvalování další vojenské pomoci Kyjevu, které už se podařilo překonat.
  • Do iniciativy se zapojilo už na 20 zemí a podařilo se díky ní sehnat 500 tisíc kusů dělostřelecké munice, oznámil v dubnu premiér Fiala. Na téměř 200 tisíc kusů jsou smlouvy, dalších 300 tisíc kusů je Česko podle něj schopné velmi reálně zajistit.
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj českou iniciativu přivítal a řekl, že je za ni české vládě a jejímu premiérovi vděčný.

Doporučované