Hlavní obsah

Ukrajinci u Kursku získali tank, který Putin považuje za nejlepší na světě

Foto: Roman Pilipey/AFP, Profimedia.cz

Ukořistěný ruský tank T-90M pod kontrolou Ukrajinců byl spatřen v oblasti nové ukrajinské ofenzivy.

Říkají mu „Pirožek“. Ukrajinci v oblasti bojů o pohraniční Kurskou oblast jezdí ruským tankem T-90M.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ukrajinská armáda zřejmě do svých služeb zařadila nejmodernější ruský tank T-90M. Fotograf francouzské agentury AFP Roman Pilipey jeden kus vyfotil v oblasti nové ukrajinské ofenzivy do Kurské oblasti, a to s ukrajinským operačním označením. Upozornil na to server Kyiv Post nebo britský deník Telegraph.

Tanky T-90 Rusko začalo používat v roce 2020. Prezident Vladimir Putin o nich v minulosti mluvil jako o „nejlepších tancích na světě“. T-90M má údajně čelně odolat nejmodernějším protitankovým střelám, které dodávají na Ukrajinu západní země.

Jeden z nich teď zdobí bílé trojúhelníky, které se staly charakteristickým znakem ukrajinského postupu v Kurské oblasti, a nápis „Pirožek“ v ukrajinštině. Okolnosti získání tanku nejsou jasné. Jednotlivé události z fronty zároveň nic nevypovídají o celkovém stavu bojů.

Oryx, nizozemský specializovaný web, který podrobně monitoruje ztráty techniky na Ukrajině, tvrdí, že Rusko v konfliktu ztratilo už 103 tanků T-90. Pět z nich bylo zajato ukrajinskými jednotkami. Jeden z nich získali v červenci, kdy dotyčná brigáda uvedla, že stroj „nemilosrdně zničí jeho předchozí majitele“.

Tank T-90M je vysoce modernizovaná verze tanku T-90, která se vyznačuje dodatečnou ochranou, novým systémem řízení palby a modernizovaným motorem a převodovkou.

Ještě novější verze, T-90 „Proryv“, je vybavena nejnovějším 125mm kanónem se stabilizací, komplexním vícevrstvým kombinovaným pancířem a pokročilými elektronickými systémy včetně panoramatického zaměřovače, termokamery a šifrované digitální komunikace.

Peněžní hodnota ukořistěného tanku T-90M není jasná, podle serveru Kyiv Post je to ale zhruba 4,5 milionu dolarů (asi 100 milionů korun). Tyto tanky navíc Rusové pravděpodobně vyrábějí v malém množství, pouze pět až 10 kusů měsíčně.

Analýza

Ukrajinská armáda se po více než roce znovu pustila do větší útočné akce. S tou poslední, neúspěšnou ofenzivou na jižní frontě má ovšem máloco společného.

Doporučované