Hlavní obsah

Ukrajina ztrácí v bitvě o klíčové město: Proč je Pokrovsk zásadní

Foto: Telegram@pavlokyrylenko_donoda

Ruské jednotky se čím dál víc blíží k Pokrovsku v Doněcké oblasti. Snímek následků jednoho z ostřelování města.

Kreml vnímá Pokrovsk jako „bránu do Doněcku“. Jde o klíčový dopravní a logistický uzel, který je také centrem ukrajinské obrany. Rusko k městu rychle postupuje, a řada lidí proto z města prchá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ruské jednotky se soustavně blíží k městu Pokrovsk v Doněcké oblasti. Jeho pád by znamenal významný úspěch pro Moskvu a ránu pro Kyjev. Někteří analytici, ale i vojáci ukrajinskému velení vyčítají, že obranu důležitého Pokrovsku vyměnila za vpád na ruské území.

Seznam Zprávy připravily odpovědi na nejdůležitější otázky spojené s bitvou o Pokrovsk.

Jaká je situace v Pokrovsku?

Přestože se Ukrajina snažila svým vpádem do ruské Kurské oblasti zmírnit tlak na východní města jako Pokrovsk, ale i Toreck, boje tam naopak zintenzivnily. Podle vrchního velitele Ozbrojených sil Ukrajiny Oleksandra Syrského se právě na Pokrovsk soustředí nejschopnější ruské jednotky.

Kvůli vyhrocené situaci se z města, které před válkou čítalo asi 60 tisíc obyvatel, evakuuje mnoho lidí, kteří míří na Západ. Doněcký gubernátor Vadym Filaškin uvedl, že k 19. srpnu žily v Pokrovsku zhruba čtyři tisíce dětí, jejichž evakuaci nařídil ještě ten den.

Ve městě se ale i nadále nachází tisíce lidí, někteří zkrátka nechtějí odejít. Ruské jednotky tlačí i na okolní města, jako je třeba hornický Myrnohrad. Tempo ruského postupu v regionu se od července zrychlilo, jednotky se tak dostaly i za několik obranných linií, které Ukrajina narychlo vybudovala po pádu Avdijivky u Doněcka na začátku letošního roku.

Zprávy z bojiště

Rusové v Doněcké oblasti útočí bez ustání a ukrajinská obrana zažívá jeden neúspěch za druhým. Naopak v Kurské oblasti se ruská armáda stále nepustila do protiútoku, přesunuje tam ale další a další posily.

Mnoho budov má zabedněná okna, včetně Doněcké národní technické univerzity. Dalším budovám chybí okna a po ruském ostřelování mají i těžce poškozené střechy, balkony a fasády. Tamní obyvatelé agentuře Reuters popsali, že dodávky elektřiny a vody jsou už delší dobu přerušeny.

Proč je Pokrovsk ruským cílem?

V Rusku mluví o Pokrovsku jako o „bráně do Doněcké oblasti“. Dobytí tohoto regionu označuje Moskva za jeden ze základních cílů své invaze, před dvěma lety ho nezákonně anektovala, aniž by kontrolovala celé jeho území. Jeho dobytí by proto bylo pro Kreml velkým symbolickým vítězstvím.

Pokrovsk má ale i vysoký strategický význam. Vždy hrál roli důležitého železničního centra, které sloužilo potřebám silně industrializovaného východu Ukrajiny. Dodnes je proto zásadním logistickým a dopravním uzlem Donbasu, což nejlépe dokládá následující mapa.

Foto: Institute for the Study of War, Mapy.cz, Seznam Zprávy

Odstíny červené a oranžové vyznačují ruskou vojenskou přítomnost. Tmavě modře jsou území osvobozená Ukrajinou, světle modře oblasti ruské kontroly, kde operují ukrajinští partyzáni.

Ukrajinským silám slouží například při zásobování dalších měst na Donbase, jako jsou Časiv Jar nebo Kosťantynivka, která leží také nedaleko fronty. Kyjev klíčovou železniční stanici a strategicky položené silnice využívá i k evakuaci raněných.

Pouhých 20 minut jízdy na západ od Pokrovska se nachází významný uhelný důl, největší producent koksovatelného uhlí na Ukrajině, které před válkou sehrávalo klíčovou roli v ukrajinském ocelářském průmyslu a celkové ekonomice země.

Co by znamenal pád Pokrovsku?

Jak vyplývá z už řečeného: Pád města by mohl výrazně narušit ukrajinské zásobování. Mohl by také podkopat morálku ukrajinských vojáků, která se sice zvedla s ukrajinskými úspěchy v ruské Kurské oblasti, ale některé jednotky rozmístěné na Donbase si zároveň stěžovaly na snížení přídělů munice nebo omezený přísun posil.

Ruským jednotkám by se navíc usnadnil postup hlouběji do ukrajinského území. V bezprostředním ohrožení by se ocitla řada dalších měst jako Kurachovo nebo Vuhledar. V bezpečí by ale nebyly ani oblasti jižně či severně od Torecku.

Pokrovsk se navíc nachází jen něco málo přes 20 kilometrů od administrativní hranice Dněpropetrovské oblasti. Ruské jednotky by se tak potenciálně mohly snažit rozšířit kontrolu o část další správní oblasti Ukrajiny.

Pád Pokrovsku by Rusům uvolnil síly pro postup i v dalších strategicky důležitých místech fronty, která neleží v jeho bezprostředním okolí.

„Pokud přeruší naši logistiku, Časiv Jar to má spočítané,“ řekl britské BBC ukrajinský vojenský analytik Pavlo Narožnyj. Zmínil tak další město v Doněcké oblasti, jehož význam spočívá v tom, že leží v podstatě na posledních vyvýšeninách před plochou oblastí. Budování dalších obranných pozic by tak bylo velmi obtížné.

Foto: Institute for the Study of War, Seznam Zprávy

Mapa zvýrazňuje výškové rozdíly v Doněcké oblasti. Je z ní obzvlášť dobře patrná strategická poloha Časiv Jaru, pod kterým se v údolí nachází další větší města Kramatorsk a Slovjansk.

V neposlední řadě by pád města přinesl také další významné oběti na životech a obrovské materiální škody.

Jak na situaci reaguje Ukrajina a jaké jsou vyhlídky?

Prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno varoval, že situace u Pokrovska je „obtížná“. Kyjev se proto rozhodl tam vyslat posily. I když jsou boje intenzivní, podle Zelenského by Rusko muselo obětovat desítky tisíc vojáků, aby dosáhlo svých cílů.

Vzhledem k povaze města se dá předpokládat, že Ukrajina využije k budování obranných pozic tamní průmyslové objekty.

Zatímco Rusko v regionu stupňuje svou agresi, ukrajinské jednotky se snaží rozšířit svou kontrolu nad územím, které obsadily v ruské Kurské oblasti poté, co tam 6. srpna zahájily nečekaný vpád. Moskva tam ale zatím přesouvá hlavně jednotky z jiných částí bojiště, nikoli z Doněcké oblasti.

Pokud by se ukrajinským jednotkám dařilo u Pokrovsku delší dobu odolávat tlaku ze strany Ruska, Kreml by v oblasti mohl své síly vyčerpat, jeho jednotkám by mohly chybět zdroje nebo motivace postupovat dál. Situace je ale vzhledem k poměru ruských a ukrajinských sil v regionu kritická, Kyjev tak bude muset pravděpodobně stáhnout některé jednotky ze stabilnějších regionů.

Doporučované