Hlavní obsah

Ukrajina schválila zákon, který zakazuje působení ruské pravoslavné církve

Foto: Shutterstock.com

Pravoslavný klášterní komplex Kyjevskopečerská lávra v Kyjevě je zapsán na seznamu Světového dědictví Unesco. Ilustrační fotografie.

Ukrajinští poslanci přijali návrh zákona, který na ukrajinském území výslovně zakazuje činnost ruské pravoslavné církve. Otevřeně podporuje kroky Kremlu a její patriarcha Kirill opakovaně ospravedlňuje válku proti Ukrajině.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ukrajinský parlament přijal v úterý návrh zákona, který zakazuje působení ruské pravoslavné církve a umožňuje zakázat činnost dalších náboženských organizací napojených na moskevský patriarchát, který je považován za šiřitele vlivu Ruska. Informují o tom agentura AFP a ruskojazyčný server BBC. Rusko už téměř dva a půl roku vede proti Ukrajině válku.

Zákon, pro který se vyslovilo 265 poslanců, na ukrajinském území výslovně zakazuje činnost ruské pravoslavné církve, která otevřeně podporuje kroky Kremlu a jejíž patriarcha Kirill opakovaně ospravedlňuje válku proti Ukrajině. Kvůli tomu je Kirill na sankčním seznamu na Ukrajině, v Británii či Česku.

Další část zákona, podle níž mohou soudy na základě žádosti úřadů zakázat působení i dalším církvím, je podle ukrajinských médií namířena především proti Ukrajinské pravoslavné církvi. Ta měla před vpádem ruských vojsk do země v oficiálním názvu i dovětek „moskevského patriarchátu“, po invazi se však oficiálně s Moskvou rozešla. Ukrajinské úřady ji však nadále podezírají ze spolupráce s Ruskem.

BBC ale poznamenává, že Ukrajinská pravoslavná církev je složena z několika tisíc samostatných právních subjektů, které bude zřejmě nutné zakázat jednotlivě. Navíc je třeba počítat s tím, že soudní spory mohou trvat měsíce, takže skutečný zákaz jakýchkoliv struktur Ukrajinské pravoslavné církve může přijít třeba až rok po podpisu zákona prezidentem.

Na Ukrajině působí rovněž „národní“ Pravoslavná církev Ukrajiny, která získala v roce 2019 autokefální, tedy samosprávný status od ekumenického konstantinopolského patriarchátu.

Doporučované