Hlavní obsah

Rusko a Ukrajina si vyměnily po 95 zajatcích, uvedly Moskva a Kyjev

Foto: twitter.com/ZelenskyyUa

Ukrajina si s Ruskem vyměnila válečné zajatce více než padesátkrát. Ilustrační fotografie.

Výměnu zajatců podle Moskvy i Kyjeva pomohly zprostředkovat Spojené arabské emiráty, podobně jako červnovou výměnu 90 zajatců z každé strany.

Článek

Do Ruska se vrací 95 vojáků propuštěných z ukrajinského zajetí výměnou za stejný počet zajatých ukrajinských vojáků, oznámilo ve středu podle agentur ruské ministerstvo obrany. Výměnu zajatců následně potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Pokračujeme ve vracení našich lidí domů,“ napsal Zelenskyj na sociální síti s tím, že mezi 95 osvobozenými zajatci jsou vojáci, příslušníci národní gardy i pohraniční stráže. „Bez ohledu na potíže se snažíme najít každého, kdo mohl padnout do zajetí. Všichni se musí vrátit,“ zdůraznil prezident.

Výměnu zajatců podle Moskvy i Kyjeva pomohly zprostředkovat Spojené arabské emiráty, podobně jako červnovou výměnu 90 zajatců z každé strany.

Propuštěné ruské vojáky přepraví vojenská letadla do Moskvy, kde je čeká lékařské vyšetření a pobyt ve vojenských nemocnicích, uvedlo ruské ministerstvo na sociální síti.

Ukrajina, která ruské vojenské agresi čelí už přes dva roky, si s Moskvou vyměnila válečné zajatce více než padesátkrát. Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov po únorové výměně novinářům sdělil, že v rámci všech výměn s Moskvou se zpět na Ukrajinu vrátilo 3135 vojáků.

Doporučované