Hlavní obsah

Ukrajina od ledna nepustí ruskou ropu do Družby, zasáhne to Česko

Foto: Repro: Nexta

Schéma ropovodu Družba.

aktualizováno •

Na začátku příštího roku končí platnost rusko-ukrajinské dohody o transportu ropy do Evropy. Poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak řekl, že Kyjev nemá v úmyslu ji obnovit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ukrajina od 1. ledna 2025 zastaví tranzit ruské ropy a plynu do Evropské unie, prohlásil v rozhovoru pro stanici Novosti Live poradce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

Kyjev je ale připravený přes potrubí na svém území dál dodávat suroviny pocházející například ze středoasijských zemí. Zmínil například Ázerbájdžán nebo Kazachstán.

Už dříve Ukrajina mluvila o zastavení dodávek ruského plynu, teď ale Podoljak výslovně zmínil i ropovod Družba. Upozornil, že přes něj zatím proudí ropa na Slovensko, do Maďarska, ale i do Česka.

„V EU bylo přijato usnesení, že by se měly najít způsoby, jak diverzifikovat dodávky ropy a zastavit tranzit ruské ropy přes Ukrajinu. To se týká i plynu,“ prohlásil Podoljak.

Ukrajina na přerušení dodávek ruských surovin tlačí už delší dobu. Její představitelé se ale dlouho drželi předpokladu, že současné smlouvy s Ruskem nemohou jednostranně přerušit. „Ale od 1. ledna 2025 to všechno určitě skončí,“ řekl poradce.

Foto: mero.cz

Ropovodní síť Evropy.

Koncem roku má totiž vypršet smlouva mezi Ukrajinou a ruskou společností Gazprom o dodávkách plynu. Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj už před pár dny avizoval, že Kyjev smlouvu s Gazpromem o dodávkách ruského plynu rozhodně neprodlouží, upozorňuje slovenský zpravodajský server Aktuality.

Zelenskyj nicméně dodal, že pokud budou mít „evropští kolegové“ zájem o tranzit plynu od jiných společností, „zvážíme jejich žádosti společně s EU“.

Ukrajinská vláda už na konci července zastavila tranzit ropy dodávané ruskou státní společností Lukoil, když proti ní začala uplatňovat sankce. To se dotklo zejména Maďarska a Slovenska. Dodávky od dalších ruských firem tehdy dotčené nebyly.

Česká závislost na ruské ropě

Do Česka vedou dva ropovody. Před válkou na Ukrajině dominovaly dodávky jižní větví ropovodu Družba, po ruské agresi však česká vláda spolu s dalšími zeměmi začaly pracovat na alternativních dodávkách.

Ty proudí ze západu ropovodem z německého Ingolstadtu, který se napojuje na transalpský ropovod TAL. Ten začíná v italském přístavu Terst, kam mohou připlouvat tankery z celého světa.

Státní společnost Mero spustila projekt za přibližně 1,6 miliardy korun, který má od příštího roku zajistit zvýšení kapacity pro Česko prostřednictvím TAL o čtyři miliony tun ropy ročně, do země tak bude možné ropovodem dodat až osm milionů tun za rok. Česko by se tudíž mohlo podle současných plánů státu zcela odstřihnout od ruské ropy. V roce 2023 proudilo z východu 58 procent tuzemské spotřeby ropy.

Foto: Seznam Zprávy

Ropovody směřující do Česka.

Doporučované