Hlavní obsah

Ukrajina chce Patrioty. Šéf diplomacie Kuleba jednal s ministrem zahraničí Izraele

Foto: lev radin, Shutterstock.com

„Vyměnili jsme si také názory na řadu regionálních a globálních hrozeb, které představují Rusko, Írán a Severní Korea,“ napsal Kuleba na X.

Šéf ukrajinské diplomacie Kuleba jednal s izraelským ministrem zahraničí Kacem. Bavili se mimo jiné i o možnosti dodávek raketových systémů na Ukrajinu. Ty by mohly znamenat zásadní posun v obranných schopnostech proti Rusku.

Článek

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba dnes uvedl, že jednal se svým izraelským protějškem Jisraelem Kacem o spolupráci a hrozbách, které podle něj představují Rusko, Írán a Severní Korea. Média nedávno informovala o možné dodávce systémů protivzdušné obrany Izraele na Ukrajinu.

„Hovořil jsem s Jisraelem Kacem o spolupráci mezi Ukrajinou a Izraelem. Vyměnili jsme si také názory na řadu regionálních a globálních hrozeb, které představují Rusko, Írán a Severní Korea,“ napsal Kuleba na X.

Deník Financial Times minulý týden uvedl, že Spojené státy, Izrael a Ukrajina jednají o dodávce až osmi systémů protivzdušné obrany Patriot Kyjevu. Ačkoliv podle něj není věc ještě uzavřena, vyřazené systémy by pravděpodobně nejprve zamířily do USA a poté na Ukrajinu.

Izrael dosud Ukrajině odmítal systémy protivzdušné obrany poskytnout. Země vede v Pásmu Gazy válku proti palestinskému hnutí Hamás a zároveň čelí ostřelování ze strany Íránem podporovaného libanonského hnutí Hizballáh. Obě organizace považují Evropská unie, USA a další země za teroristické. V dubnu navíc Izrael čelil rozsáhlému raketovému útoku Íránu.

Pokud by se však izraelské Patrioty na Ukrajinu přesunuly, znamenalo by to zásadní posun v obranných schopnostech země, která se brání rozsáhlé ruské vojenské agresi už téměř dva a půl roku a Rusko na ni často útočí i různými střelami a drony.

Dohoda o přesunu systémů na Ukrajinu by podle FT znamenala posun ve vztazích mezi Izraelem a Moskvou. Izrael zaujal opatrný postoj k ruské invazi na Ukrajině, vzhledem k vlivu, který má Moskva v Sýrii, kde izraelské letectvo často útočí na cíle spojené s Íránem. Představitelé USA, které poskytují Izraeli vojenskou podporu, se však podle deníku snaží přesvědčit izraelskou vládu, že stále těsnější vazby Ruska s Íránem představují naléhavější problém.

Doporučované