Hlavní obsah

Ukrajina bude členem NATO, je jen otázkou kdy, prohlásil Rutte

Foto: Ukrajinská prezidentská kancelář

Mark Rutte a Volodymyr Zelenskyj.

Kritizoval také běloruského vůdce Alexandra Lukašenka za jeho podporu Ruska ve válce proti Ukrajině. Lukašenko je podle šéfa NATO ve vztahu s Ruskem tím slabším a jeho podpora by měla skončit.

Článek

Je jasné, že Ukrajina jednou bude členem Severoatlantické aliance, je pouze otázkou kdy, prohlásil ve čtvrtek generální tajemník NATO Mark Rutte na úvod jednání ministrů členských zemí Aliance v Bruselu.

Při dnešní třetí osobní schůzce, které předcházela setkání v Kyjevě a Londýně, chce Rutte ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ujistit o podpoře a jednotné pozici všech spojenců.

Zelenskyj by měl naopak nového šéfa NATO informovat mimo jiné o dění na frontě, kde Ukrajinci od února 2022 čelí ruské invazi.

„Chceme se dostat do situace, kdy Zelenskyj a Ukrajina budou moci zahájit vyjednávání s Ruskem z pozice silnějšího,“ řekl Rutte. Přinejmenším do té doby bude podle něj Aliance Ukrajinu neochvějně podporovat.

„Nemůžeme vyřešit všechno“

Rutte také kritizoval běloruského vůdce Alexandra Lukašenka za jeho podporu Ruska ve válce proti Ukrajině. Lukašenko je podle šéfa NATO ve vztahu s Ruskem tím slabším a jeho podpora by měla skončit. Lukašenko svými kroky škodí běloruskému lidu, uvedl Rutte na dotaz novináře z této země.

„Všichni jsme velmi znepokojeni děním na Blízkém východě,“ řekl také Rutte s tím, že v konfliktu mezi Izraelem a Íránem a jeho spojenci umírá a trpí mnoho lidí. Uvedl ale, že NATO v tomto regionu jako organizace není angažované a je potřeba se věnovat přednostně transatlantickým tématům. „Nemůžeme vyřešit všechno,“ konstatoval.

Ve středu Rutte v Bruselu uvedl, že zatím nemůže říct, že podporuje celý plán Ukrajiny na vítězství ve válce proti Rusku. Některé otázky jsou podle něj stále obtížné a chce o nich jednat se spojeneckými státy. Podle dostupných informací ukrajinský plán mimo jiné počítá s rozmístěním odstrašujících nejaderných prostředků na ukrajinském území a s nahrazením americké armády v Evropě ukrajinskými vojáky.

V Bruselu dnes začíná dvoudenní jednání ministrů obrany Severoatlantické aliance, první pod vedením nizozemského expremiéra Rutteho, který tento měsíc vystřídal Nora Jense Stoltenberga, jenž byl ve funkci deset let.

Ministerská schůzka se má zaměřit především na války na Ukrajině a na Blízkém východě. Do alianční centrály dnes dorazí i prezident Zelenskyj. Česko zastupuje ministryně obrany Jana Černochová.

Doporučované