Hlavní obsah

„Ukončeme tuto rvačku,“ vyzval Lukašenko k řešení války na Ukrajině

Foto: kremlin.ru

Alexandr Lukašenko (vpravo) patří k dlouhodobým a klíčovým spojencům ruského prezidenta Vladimira Putina. Ilustrační foto.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko vyzval k ukončení války mezi Ruskem a Ukrajinou. Podle něj o konflikt stojí pouze západní mocnosti. Zároveň se obává, že by se boje mohly přelít i do Běloruska.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko se obává, že by se válka mezi Ruskem a Ukrajinou mohla přenést i do Běloruska. V rozhovoru pro ruskou státní televizi proto vyzval k ukončení konfliktu, píše agentura Reuters.

Klíčový spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina narážel na současnou situaci v ruské Kurské oblasti, kam před více než týdnem vpadly ukrajinské jednotky. Rusko ve čtvrtek uvedlo, že posílí obranu hranic, protože statisícům lidí byla nařízena evakuace ze západní Kurské oblasti. Kyjev uvedl, že jeho síly od minulého týdne postoupily o 35 kilometrů do Ruska a nadále získávají půdu pod nohama.

Pokračování ukrajinsko-ruské války si podle Lukašenka přejí pouze „vysoce postavení lidé amerického původu“. Západ podle něj povzbuzuje Kyjev k boji, protože chce, aby se Ukrajina a Rusko „navzájem zničily“. Lukašenko pak bez uvedení důkazů naznačil, že by Kyjev mohl mít v úmyslu zaútočit i na Bělorusko, a prohlásil, že Minsk nedovolí ukrajinským jednotkám „pošlapat jeho zemi“.

„Nechceme eskalaci a nechceme válku proti celému NATO,“ řekl. Pokud však Ukrajina Bělorusko vyprovokuje, Lukašenko varoval, že „nebudeme mít jinou možnost“. Podle běloruského vůdce je momentálně zásadní, aby se zainteresované strany sešly a konflikt vyřešily bez další eskalace. „Sedněme si k jednacímu stolu a ukončeme tuto rvačku. Nepotřebuje ji ani ukrajinský lid, ani Rusové, ani Bělorusové. Potřebují to oni (Západ),“ řekl.

Běloruský vůdce se staví do pozice hlavního Putinova podporovatele od doby, kdy ruský prezident nařídil v únoru 2022 plnohodnotnou invazi na Ukrajinu, jejíž část byla inscenována z běloruského území. Moskva uvedla, že jakékoli mírové rozhovory by měly být založeny na tom, že se Kyjev vzdá území, které dohromady tvoří asi pětinu Ukrajiny – a které z většiny obsadily ruské síly. Ukrajina tvrdí, že Kyjev by byl na rozhovory připraven za předpokladu, že by byla plně respektována svrchovanost a územní celistvost Ukrajiny.

Doporučované