Hlavní obsah

Úkol pro Trumpa. Jak Harrisové ukončit „líbánky“

Foto: Kamala Harris/X.com

Demokratická uchazečka o Bílý dům Kamala Harrisová.

Kampaň Donalda Trumpa se zaměřuje na vykreslení viceprezidentky Kamaly Harrisové jako příslušnice radikální levice. To má podle analýzy BBC za cíl odradit centristické a nezávislé voliče.

Článek

Viceprezidentka Kamala Harrisová prožívá období, které někteří označují jako „líbánky“, charakterizované pozitivním mediálním ohlasem a nárůstem tempa kampaně i peněz od dárců. Na tuto příznivou fázi se však aktivně zaměřuje její sok v souboji o Bílý dům Donald Trump a jeho spojenci, kteří se snaží před nadcházejícími volbami změnit veřejný obraz Harrisové a podkopat její podporu, jak napsal web BBC.

Autor Anthony Zurcher v analýze popsal tři okruhy, na které se jejich nedávné útoky zaměřily –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a na některé způsoby, jak se je demokraté mohou pokusit odvrátit.

Označení Harrisové za „radikálního“ levičáka

Během demokratické prezidentské kampaně v roce 2020 Harrisová zaujala progresivní postoje, aby oslovila voliče v primárkách, včetně podpory programu Medicare for All, zrušení soukromého zdravotního pojištění ve prospěch státem spravovaného systému nebo prosazování policejní reformy. Také podpořila dekriminalizaci vstupu do USA bez dokladů a uvažovala o zrušení imigračního a celního úřadu.

Nyní se jí tyto postoje mohou vymstít, píše BBC. Republikáni totiž nyní tyto její postoje připomínají, aby Harrisovou vykreslili jako „radikální levici“, což je nálepka, která má odradit centristické a nezávislé voliče.

V televizní reklamě tak například učinil David McCormick, republikánský kandidát do Senátu v Pensylvánii. A Trump zveřejnil video s názvem „MEET SAN FRANCISCO RADICAL KAMALA HARRIS“, které obsahuje mnoho z toho, co v té době Harrisová podporovala.

Cílem je vykreslit Harrisovou jako člověka, který se vymyká hlavním americkým hodnotám, a doufat, že tím oslabí její přitažlivost mezi nerozhodnutými voliči, kteří budou v rozhodujících státech klíčoví, píše BBC.

Spojení Harrisové s Bidenovou administrativou

Harrisová bude ve své roli viceprezidentky přinejmenším do jisté míry svázána s celým dosavadním působením současné administrativy –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ v dobrém i zlém. Republikáni tohoto spojení podle BBC využívají, zejména se zaměřením na sporné otázky, jako je imigrace a hospodářská politika.

„Kamala Harrisová je v současné době známá pouze jako neúspěšná a nepopulární viceprezidentka, která vrazila nůž do zad svému šéfovi, aby si zajistila nominaci, kterou si nemohla zasloužit, ale voliči se brzy dozvědí, že je to ještě horší,“ uvedl Taylor Budowich, který vede politický akční výbor spojený s Trumpovou kampaní.

Republikánský narativ zahrnuje také kritiku Bidenovy administrativy v oblasti inflace a zahraniční politiky. Trumpova kampaň se snaží vykreslit Harrisovou jako spoluviníka těchto domnělých selhání a naznačuje, že její budoucí politika by pokračovala stejnou cestou. Tato strategie míří zejména na voliče, kteří jsou nespokojeni s výkonem současné administrativy.

Kritika Harrisové jako státní zástupkyně

Působení Harrisové ve funkci kalifornské generální prokurátorky a státní zástupkyně je v její politické kariéře podle BBC dvousečnou zbraní. Její minulost v oblasti vymáhání práva sice může oslovit voliče oceňující bezpečnost a pořádek, ale republikáni ji zároveň využívají ke zpochybňování její integrity.

Craig Varoga, konzultant demokratické kampaně, označuje viceprezidentčinu zkušenost s vymáháním práva za její „superschopnost“. Jenže Trumpova kampaň již vymýšlí, jak tuto „superschopnost“ Harrisové obrátit proti ní.

Na jedné straně na ni útočí, že je příliš tvrdá –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ zejména vůči černochům za drogové zločiny –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ve snaze podkopat podporu její základny. Na druhé straně uvádějí případy, kdy Harrisová například umožnila podmínečné propuštění osob, které pak páchaly nové trestné činy.

Doporučované