Hlavní obsah

U Kurské jaderné elektrárny budují zákopy. Rusové se bojí útoku

Foto: Vladimir Mulder, Shutterstock.com

Kurská jaderná elektrárna.

Boje jsou zhruba 50 kilometrů od Kurské jaderné elektrárny. Spekuluje se o tom, že ukrajinské jednotky, které vnikly na nepřátelské území, by se jí mohly pokusit zmocnit. O jak významné zařízení jde?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ukrajinské síly už skoro týden vedou překvapivou ofenzivu za ruskou hranicí. Jejich postup Kurskou oblastí po překotném vývoji prvních dní zpomalil, ale boje pokračují (více zde). Ruské úřady zároveň v pondělí oznámily evakuaci dalších příhraničních oblastí a prezident Vladimir Putin označil vyhnání nepřítele za hlavní úkol ministerstva obrany.

Už v prvních dnech ofenzivy Moskva projevila obavy o osud Kurské jaderné elektrárny a oznámila posílení její ochrany. Britská stanice BBC následně v neděli informovala, že ruské jednotky začaly v blízkosti zařízení budovat obranné linie.

Fotografie, které ověřila její služba BBC Verify, ukazují, jak ruské síly v okolí elektrárny kopou zákopy. A to ve chvíli, kdy se ukrajinské jednotky nacházejí asi 50 kilometrů od ní. Nejbližší linie se údajně nachází osm kilometrů od elektrárny.

Podle ruské společnosti Rosatom panuje v blízkosti elektrárny čím dál složitější situace. Tvrdí, že ve čtvrtek byly v okolí nalezeny zbytky sestřelených raket, část z nich se prý dostala i ke komplexu na zpracování radioaktivního odpadu. Její tvrzení se nepodařilo nezávisle ověřit.

V pátek večer pak byla podle Rosatomu vyřazena z provozu trafostanice a město Kurčatov, u kterého elektrárna leží, zůstalo bez proudu.

Co se děje v Záporožské jaderné elektrárně

Požár, který v neděli propukl v jedné z chladicích věží Ruskem obsazené Záporožské jaderné elektrárny na jihu Ukrajiny, se podařilo uhasit. Na telegramu to oznámil představitel okupačních úřadů Záporožské oblasti Vladimir Rogov. Podle tiskové mluvčí elektrárny věž vyhořela.

Rusové říkají, že do areálu dopadl ukrajinský dron. Bezpečnostní incidenty v areálu Záporožské jaderné elektrárny znepokojují svět už od úvodní fáze ruské invaze na Ukrajinu.

Podle šéfa Rosatomu Alexeje Lichačova existuje u elektrárny reálné nebezpečí útoků a provokací ze strany ukrajinských jednotek.

„Akce ukrajinských ozbrojených sil představují přímou hrozbu nejen pro Kurskou jadernou elektrárnu, ale také pro rozvoj celé světové jaderné energetiky,“ varoval podle deníku Kommersant Lichačov v telefonickém rozhovoru s šéfem Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafaelem Grossim.

Podobným obviněním čelí ruské jednotky v případě okupované Záporožské jaderné elektrárny na Ukrajině. Okupanti ji obsadili už v březnu 2022 a Ukrajina opakovaně tvrdí, že Rusko v jejím areálu rozmisťuje vojenskou techniku a munici.

Jaký je význam Kurské jaderné elektrárny?

Kurská jaderná elektrárna je jednou ze tří největších jaderných elektráren a jedním ze čtyř největších výrobců elektřiny v Rusku.

Nachází se u města Kurčatov a leží zhruba 60 kilometrů od ukrajinských hranic –⁠⁠ nejblíže ze všech ruských jaderných elektráren.

V současné době jsou v Kurské jaderné elektrárně v provozu pouze dva bloky –⁠⁠ třetí a čtvrtý. První dva bloky byly odstaveny v letech 2021 a 2024, po 45 letech provozu. Další dva reaktory jsou momentálně ve výstavbě.

Foto: ISW, Seznam Zprávy

Vyšrafované území představuje maximální možný dosah dosavadní ukrajinské ofenzivy k neděli 11. srpna.

Každý z fungujících bloků má výkon 1000 MW. Pro porovnání: Největší jaderná elektrárna na Ukrajině, tedy v současnosti odstavená Záporožská jaderná elektrárna, má dohromady šest reaktorů, každý o přibližném maximálním výkonu taktéž 1000 MW, tedy celkem třikrát víc než český Temelín.

Jak upozorňuje Bellona, všechny bloky Kurské jaderné elektrárny tvoří reaktory typu RBMK-1000, které se podobají těm v Černobylské jaderné elektrárně. Na rozdíl od tlakovodních reaktorů typu VVER-1000 –⁠⁠ které využívá Záporožská jaderná elektrárna –⁠⁠ jsou méně odolné vůči vnějším hrozbám.

Jak reálné je, že Ukrajinci k elektrárně postoupí?

O tom, že by se mohla stát terčem útoků, se spekuluje od začátku kurské ofenzivy, píše mezinárodní nadace pro životní prostředí Bellona. Podle ní by mohlo jít o odvetu za počínání ruských jednotek u ukrajinské Záporožské a Černobylské jaderné elektrárny, byť je složité odhadnout, nakolik je skutečně tato varianta reálná.

Boje v současnosti probíhají asi 50 kilometrů od jaderného zařízení. Pro ukrajinské jednotky by bylo obtížné dostat se tak hluboko do ruského území i proto, že podle dosavadních odhadů se jejich ofenzivy do Kurské oblasti účastní jen tisíce mužů.

Vždyť ruská armáda v květnu zahájila útok na Charkov zřejmě se zhruba 40 tisíci muži, a od začátku se analytici shodovali, že jejich počet na obsazení města (což je přirozeně větší cíl než jaderná elektrárna) nemůže stačit. Druhé největší ukrajinské město se přitom od hranice nachází jen asi 25 kilometrů.

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Grossi v pátek obě strany vyzval k „maximální zdrženlivosti, aby se zabránilo jaderné havárii s možnými vážnými radiologickými následky“.

Doporučované