Hlavní obsah

U Sicílie se potopila jachta. Jeden člověk zemřel, hledá se i britský miliardář

Foto: Shutterstock.com

Jachta se potopila, když oblast zasáhlo tornádo. Ilustrační fotografie.

aktualizováno •

Na palubě lodi, která vyplula v neděli večer z přístavu Porticello, byli většinou Britové. Potopila se v pondělí brzo ráno, mezi pohřešovanými je údajně britský podnikatel Mike Lynch.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jachta plující pod britskou vlajkou se během bouře potopila u pobřeží italského Palerma. Na palubě bylo 22 lidí, z nichž 15 včetně ročního dítěte se italské pobřežní hlídce a hasičům podařilo zachránit. Jeden člověk zahynul, dalších šest se pohřešuje. Jsou mezi nimi Britové, občané USA a Kanaďan, napsal britský tisk. Pátrání po pohřešovaných pokračuje a zapojil se do něj i vrtulník.

Mezi nezvěstnými je údajně i britský technologický podnikatel Mike Lynch se svou 18letou dcerou Hannah, píše server BBC. Jeho manželka, Angela Bacares, která má podle webu ztroskotanou luxusní jachtu vlastnit, byla mezi 15 zachráněnými. Osm zachráněných bylo převezeno do místních nemocnic. Nalezené tělo patřilo lodnímu kuchaři, informoval server BBC v pondělí večer.

Předpokládá se, že se téměř 50 metrů dlouhé plavidlo potopilo, když oblast zasáhlo tornádo. Na palubě lodi, která vyplula v neděli večer z přístavu Porticello, byli většinou Britové. Podle italského zpravodajského serveru Il Fatto Quotidiano se jachta potopila v pondělí ráno kolem páté hodiny. Potápěči už se podle některých zdrojů dostali k vraku, který je v hloubce 49 metrů asi 700 metrů od pobřeží.

„Celý den jsme pátrali pomocí vrtulníků a člunů, nic jsme nenašli. To by nedávalo smysl, v těchto podmínkách bychom už měli něco najít,“ řekl pro BBC Francesco Venuto, mluvčí sicilské Agentury pro civilní ochranu.

Britský Úřad pro vyšetřování námořních nehod vyslal v pondělí odpoledne vyšetřovatele, aby provedli předběžné posouzení potopení lodi, informovala BBC. Čtyřčlenný tým bude vyslán do Palerma na Sicílii.

Italský deník Corriere della Sera uvedl, že se jachta jmenovala Bayesian a postavili ji v italských docích Perini v roce 2008. Luxusní loď má hliníkový trup a podle internetových stránek specializovaných na jachty je její kapacita 12 hostů a až desetičlenná posádka.

Doporučované