Hlavní obsah

Týden do olympiády a Paříž řeší sérii násilných útoků

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Série násilných útoků znervózňuje francouzskou policii těsně před tím, než v Paříži začnou olympijské hry. Přestože se nezdá, že by incidenty měly něco společného, policie má podezření, že některé souvisejí s terorismem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Francie, především Paříž, je s blížícími se olympijskými hrami na nejvyšším stupni pohotovosti a zabezpečení. I přesto policie hlásí nemálo násilných incidentů, o kterých infromuje zpravodajský server RFI.

V pátek francouzská policie zadržela muže, který byl obviněn z terorismu poté, co se v úterý pokusil nožem zavraždit taxikáře a při tom vyjadřoval podporu palestinskému militantnímu hnutí Hamás.

Ve čtvrtek útočník poblíž pařížského bulváru Champs-Élysées pobodal francouzského policistu. Útočník - kterého zdroj z prefektury tiskovým agenturám identifikoval jako 27letého Senegalce - byl střelen druhým policistou a později na následky zranění zemřel. Francouzská prokuratura v pátek uvedla, že útočník je podezřelý také z toho, že předtím pobodal a zabil šestnáctiletého mladíka.

Začátkem týdne byl také na nádraží pobodán voják. Podezřelým je muž s psychickými problémy a násilnickou minulostí.

Úřady dále vyšetřují případ muže, který ve středu večer najel autem do terasy kavárny. Zda to bylo úmyslné a jaký měl případně motiv, se nyní policie snaží zjistit.

K útokům došlo jen necelé dva týdny před zahájením olympijských her, na které bude každý den v pohotovosti zhruba 35 tisíc policistů a četníků a 18 tisíc francouzských vojáků.

Doporučované