Hlavní obsah

Tváře nové britské vlády: Ministerstvo financí poprvé povede žena

Foto: Shutterstock.com

Rachel Reevesová je první ženou, která povede ministerstvo financí.

aktualizováno •

Nově zvolený britský premiér Keir Starmer povede parlament, ve kterém bude zasedat historicky nejvyšší počet žen a zástupců etnických menšin. Britové zároveň znají jména nových členů vlády, ministerstvo financí povede poprvé žena.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Poté, co labouristé drtivě vyhráli volby ve Velké Británii, začalo v Anglii jmenování nové vlády.

Post vicepremiérky obsadí Angela Raynerová, která je od roku 2020 i místopředsedkyní labouristů. Vedle toho byla Raynerová jmenována ministryní pro sociální záležitosti. Než vstoupila do politiky, pracovala jako pečovatelka a poté jako odborová předačka.

Začátkem tohoto roku čelila otázkám ohledně prodeje svého obecního domu. Policie a daňové úřady nicméně potvrdily, že nedošlo k žádnému pochybení.

Británie bude mít nově i svou první ministryni financí od vzniku postu v roce 1221. Funkce se chopí labouristka Rachel Reevesová. Ta v minulosti pracovala například pro centrální britskou banku Bank of England a poté pro banku HBOS, než se v roce 2010 stala poslankyní, popisuje Sky News.

Na sociální síti X Reevesová uvedla, že jí je ctí být novou ministryní financí: „Posláním Labouristické strany byl hospodářský růst. Nyní je to poslání národní. Pusťme se do práce.“

V příspěvku zároveň zmínila, že dnešní den by měl ukázat všem dívkám a ženám, že jejich ambicím by se neměly klást žádné meze.

Nový ministr z Harvardu

Post ministryně vnitra bude zastávat Yvette Cooperová, která ma desetileté zkušenosti s vysokou politikou. V minulosti byla i první ženou ve funkci vrchní tajemnice ministerstva financí. Cooperová byla tehdy známá svým „feministickým přístupem“ k ekonomice.

Cooperová v minulosti ostře kritizovala záměr konzervativců na vyhošťování migrantů do Rwandy, coby stínová ministryně spravedlnosti. Kontroverzní plán označila za „neobyčejně drahý trik“ a před volbami slíbila, že labouristé do Rwandy nepošlou jediného žadatele o azyl.

Jednu z nejvyšších vládních funkcí bude zastávat i jednapadesátiletý rodák z Londýna David Lammy. Syn guyanských rodičů se v politice pohybuje více než 20 let. Zároveň měl až do letošního roku vlastní pořad v celostátním rádiu. Teď bude Lammy tváří britské zahraniční politiky coby ministr zahraničí.

Lammy disponuje hned několika tituly, včetně toho z Harvardu – podle Sky News byl navíc prvním britským černochem, který se na Harvard dostal. Mezi jeho přátele patří například bývalý americký prezident Barack Obama.

„Je to největší čest mého života, že jsem byl jmenován ministrem zahraničních věcí. Svět čelí obrovským výzvám, ale my je díky ohromné síle Spojeného království zvládneme,“ napsal nově jmenovaný ministr zahraničí na sociální síť X.

Ministrem obrany se stal 64letý John Healey. V milosti zastával post stínového ministra obrany nebo zdravotnictví. Healey letos na jaře řekl deníku The Guardian, že „pokud půjdou labouristé do vlády, musí mít na paměti, aby zůstali političtí“.

Šikanovali ji kvůli chudobě

Koordinační roli v centru vlády převezme coby kancléř Lancasterského vévodství Pat McFadden. Veterán z éry někdejšího labouristické premiéra Tonyho Blaira ponese odpovědnost za přijímání klíčových rozhodnutí. Je zároveň jedním z mála členů nového kabinetu, který má zkušenosti se službou ve vládě.

Novou šéfkou ministerstva školství je pak Bridget Philipsonová, která vyrůstala na sídlišti v severovýchodní Anglii, kde podle svých slov zažila šikanu, protože byla chudá. V dětství ztvárnila jednu z vedlejších rolí v dětském seriálu BBC Byker Grove. V minulosti vedla ženský azylový dům, který založila její matka.

Ministryní školství byla jmenována už v roce 2010, v následujícím roce pak působila jako stínová ministryně školství. Prosazovala například širší zavedení školních snídaňových klubů a doufala, že se jí prostřednictvím vzdělávání podaří „prolomit třídní strop“ pro mladé lidi.

V parlamentu bude historicky nejvíce žen

Ministrem pro energetiku se v pátek nově stal Ed Miliband, který je poslancem od roku 2005 a v labouristické straně hraje velkou roli. V roce 2010 se stal předsedou labouristů v nevyrovnaném souboji se svým vlastním bratrem Davidem. Ve funkci setrval až do roku 2015, po porážce strany v parlamentních volbách rezignoval. S premiérem Starmerem má podle britských médií silný osobní vztah.

Podobně jako v případě školství či financí bude stát i v čele ministerstva spravedlnosti žena. Novou šéfkou resortu je čerstvě jmenovaná Shabama Mahmoodová, která se v roce 2010 stala vůbec první muslimkou, která získala mandát v Dolní sněmovně Spojeného království.

Na ministerstvo zdravotnictví pak bude dohlížet Wes Streeting. „Národní zdravotní služba mi zachránila život a já jsem odhodlán strávit svůj život snahou o její záchranu,“ řekl chvíli po svém jmenování. Britská lékařská asociace mezitím prohlásila, že je ochotna zahájit jednání s vládou o vyřešení sporu o platy mladých lékařů v Anglii.

Dopravu dostala na starosti Louise Haighová. Šéfem resortu vědy je nově Peter Kyle, kulturu povede Lisa Nandyová, zemědělství, životní prostředí a potraviny Steve Reed a obchod Jonathan Reynolds.

Podle agentury Reuters si v britských volbách zajistilo mandát historicky nejvíce žen, nově zvolený premiér a šéf labouristické strany Keir Starmer povede navíc i doposud „etnicky nejrozmanitější“ parlament.

Starmer dnes rovněž jmenoval šéfy resortů, které se zabývají záležitostmi tří britských zemí Severního Irska, Skotska a Walesu. Stali se jimi Hilary Benn, Ian Murray a Jo Stevensová.

Doporučované