Hlavní obsah

Tusk informoval o deseti zadržených kvůli sabotážím v posledních týdnech

Foto: TomaszKudala, Shutterstock.com

Polský premiér Donald Tusk.

Podle polské kontrarozvědky ABW jsou mezi zatčenými občané Polska, Běloruska a Ukrajiny. „Máme důvod se domnívat, že to nejsou poslední podobné akce,“ prohlásil premiér Tusk.

Článek

Polské bezpečnostní složky v posledních několika týdnech zadržely deset lidí přímo zapojených do sabotáží a diverzních akcí v Polsku. Podle stanice TVN24 to dnes řekl polský premiér Donald Tusk před setkáním s šéfy příhraničních vojvodství ve městě Bialystok. Podobných případů by podle něj mohlo být v budoucnu více.

„Máme důvod se domnívat, že to nejsou poslední podobné akce,“ prohlásil Tusk a dodal, bezpečnost je prioritou nejen pro centrální vládu či Evropskou unii, ale také regionální úřady. „Nemluvíme o cvičeních, o lekcích teorie hrozeb,“ poznamenal.

O deseti zadržených, kteří se přímo podíleli na plánování nebo pokusech o sabotáže napříč Polskem, na začátku června hovořil polský ministr vnitra Tomasz Siemoniak, když informoval o zatčení 18 lidí od prosince v souvislosti s činností ruských a běloruských tajných služeb. Zbylých osm lidí podle něj „útočilo na bezpečnost“ Polska jinak. Podle polské kontrarozvědky ABW jsou mezi zatčenými občané Polska, Běloruska a Ukrajiny. Sabotáže byly zjevně součástí širšího plánu, který zahrnuje také kybernetické útoky, posílání migrantů přes Bělorusko do Polska a ohrožování bezpečnosti Polska, uvedl Siemoniak.

Polsko spojuje Rusko a jeho tajné služby s různými případy žhářství a sabotáže, které se v poslední době staly na jeho území. V květnu Tusk informoval o zadržení devíti lidí na základě podezření ze zapojení do sabotáží v Polsku na pokyn ruských tajných služeb. A řekl, že sabotáže a diverzní akce vyšetřují i další evropské země včetně Litvy nebo Lotyšska.

Polská média v pondělí informovala o výbuchu a následném požáru ve skladu zbrojovky společnosti Mesko ve městě Skaržysko-Kamienna ve středním Polsku, přičemž přišel o život devětapadesátiletý muž. Příčiny exploze zatím nejsou jasné, na místě pokračuje vyšetřování incidentu. Tusk podle TVN24 nicméně v pondělí řekl, že prozatím není důvod předpokládat, že by za tímto neštěstím byla nějaká „vnější síla“.

Více o diverzních akcích v Evropě

Doporučované