Hlavní obsah

Turisté už tohle vedro nezvládnou, dovolené se musí změnit, zní ze Středomoří

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Španělský vládní poradce tvrdí, že vyšší teploty způsobené klimatickou krizí představují nebezpečí zejména pro turisty, kteří na ně nejsou zvyklí.

Článek

Mimořádná klimatická situace představuje „reálné riziko“ pro tradiční model masového cestovního ruchu ve Španělsku, protože rostoucí teploty a častější vlny veder zasahují nejoblíbenější pobřežní destinace země, varoval podle webu The Guardian vedoucí oddělení zdraví a klimatických změn na španělském ministerstvu zdravotnictví Héctor Tejero.

Tejero uvedl, že stále zřetelnější dopady klimatické krize již vedly ministerstvo k zahájení jednání s britským velvyslanectvím o tom, jak nejlépe poučit „zranitelné“ turisty o tom, jak se vyrovnat s vedrem.

Na otázku, zda by klimatická nouze mohla v budoucnu vést k vymizení turistického ruchu z některých částí Španělska, Tejero odpověděl: „Je to reálné riziko, protože turistické oblasti, které jsou na cestovním ruchu nejvíce závislé, jsou místa, kde bude dopad klimatických změn ve Španělsku největší – v podstatě jde o pobřeží Středozemního moře. Existuje určité riziko, že zóny, kde je nejvíce turistů, se stanou kvůli většímu počtu vln veder a mnohem teplejším nocím méně obyvatelné.“

„Řekl bych, že cestovní ruch je jedním z mnoha odvětví, která jsou ohrožena změnou klimatu. Je třeba přizpůsobit odvětví cestovního ruchu, zvážit jeho omezení a pokusit se zmírnit dopady klimatických změn dříve, než se zhorší. Španělsko je však zemí EU, která je vůči klimatickým změnám nejzranitelnější, a to se v nejbližší době nezmění,“ řekl Tejero.

Lehkovážní turisté

Obavy z nadměrné turistiky ve Španělsku, které loni navštívilo rekordních 85,1 milionu zahraničních návštěvníků, což je o 19 % více než v roce 2022, vedly v posledních měsících k rozsáhlým demonstracím po celé zemi. Protestující na Kanárských ostrovech si stěžují, že přítomnost takového množství turistů zhoršuje nedostatek vody, aktivisté na Baleárských ostrovech zase usilují o omezení počtu aut připlouvajících na ostrov trajektem.

„V konečném důsledku jsou turisté v horku více ohroženi, protože zřejmě nejsou přizpůsobeni místním teplotám, což je velmi důležitý faktor. Vidíme, že nejsou adaptovaní, nemají ve zvyku se před horkem chránit - a každý má na dovolené tendenci odpočívat a brát věci méně vážně, pokud jde o pobyt na slunci v nejteplejších částech dne,“ vysvětlil Tejero s tím, že ve Španělsku každoročně zemře v důsledku horka přibližně 3000 lidí a že období veder způsobují 10% nárůst počtu urgentních hospitalizací.

Doporučované