Hlavní obsah

Turisté opustili Krym, akvárium vyhodilo čtyři delfíny na volné moře

Bez komentáře: Z delfinária v Sevastopolu vypustili do moře čtyři delfíny, kteří byli chováni v zajetí více než 10 let.Video: twitter/InsiderEng

 

Reklama

Majitel delfinária v Sevastopolu na okupovaném Krymu vypustil do volného moře delfíny, kteří žili v zajetí déle než deset let. Prý kvůli tomu, že na Krymu ubylo turistů a jemu docházejí peníze.

Článek

Čtyři delfíny skákavé nechal do volného moře vyhodit ve středu večer Vladimir Kalnibolockij, majitel sevastopolského delfinária Flipper. Mořští savci však dlouho neplavali „na svobodu“, ale dál se zdržovali podél pobřeží, píše krymská verze agentury RIA Novosti.

Podle guvernéra Sevastopolu Michajla Razvozhajeva žili delfíni – dva samci a dvě samice – v zajetí déle než 10 let. Šance, že by dokázali přežít ve volné přírodě, jsou malé. „Specialisté tvrdí, že delfíni na otevřeném moři zemřou. Jsou zvyklí na úplně jiné podmínky, takže by neměli plavat daleko a budou se držet blíže břehu, kde je teplejší voda. Situace je jistě obtížná, ale existuje šance na záchranu,“ napsal Razvozhajev na Telegramu.

Vyhození delfínů do moře natočili kolemjdoucí na video a přivolali tamní policii. Ta se snažila kytovce zachránit, kvůli tmě se to však nepodařilo.

Záchranná operace dosud pokračuje. S odchytem pomáhá podle ruských agentur i cvičitelka delfinária v Koktebelu, které před lety právě tyto delfíny do Sevastopolu zapůjčilo. Byla naděje, že cvičitelku delfíni poznají a budou reagovat na její hlas.

Odborníci zatím našli dvě ze čtyř zvířat, ale vystresované tvory zatím nedokázali nalákat dostatečně blízko, aby byl možný odchyt.

Mohlo by vás zajímat

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu uhynuly v Černém moři už tisíce delfínů, uvedl nedávno biolog Ivan Rusev z ukrajinského národního parku Tuzlovské laguny. Ještě na začátku léta odhadoval, že delfínů zemřely tři tisíce, teď už mluví o více než pěti tisících.

Velkou pozornost vzbudila zpráva ze čtvrtečního rána, kdy u Sevastopolu vyplavilo moře na břeh těla dvou mrtvých kytovců. Guvernér oblasti ale po konzultacích s odborníky podle listu Kommersant oznámil, že jde o jiná zvířata. „Toto nejsou naši delfíni… Soudě podle jejich stavu byli mrtví déle než jeden den,“ uvedl.

Majitel delfinária podle agentury TASS uvedl, že zvířata vypustil do moře, protože kvůli mizivému zájmu turistů o Krym zásadně ubylo návštěvníků. A on neměl peníze na to, aby se o ně postaral.

„Pracujeme jen čtyři měsíce v roce a během té doby si musíme vydělat na celý rok. Otec se mnoho let snažil přežít zimu prodejem svého majetku, aby zajistil podnik do příští sezóny. S nadějí, že během léta bude moci vydělávat jako dosud,“ řekl TASS Kalnibolockij mladší.

To se však nestalo a po sérii výbuchů na Krymu, který ruská armáda používala jako předmostí pro své výpady na Ukrajinu, se turistický ruch v podstatě zastavil. Jeho otec tak usoudil, že delfíni budou mít na svobodě větší šanci na přežití než v akváriu.

Úřad ministerstva vnitra v Sevastopolu už s majitelem zahájil trestní řízení kvůli krutému zacházení se zvířaty.

Reklama

Doporučované