Hlavní obsah

Turista našel potrubí napájející nejvyšší čínský vodopád

Foto: Shutterstock.com

Vodopád Jün-tchaj leží uvnitř geoparku Jün-tchaj Mountain Geopark.

Kontroverze ohledně vodopádu Jün-tchaj se v Číně zvrhla v bouři na sociálních sítích, která si dokonce vyžádala „vysvětlení od samotného vodního díla“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Turista zveřejnil video, které ukazuje, že voda z horského vodopádu Jün-tchaj, který je označován za nejvyšší nepřetržitý vodopád v Číně, vytéká z potrubí zabudovaného vysoko ve skalní stěně.

„Ten příběh o tom, jak jsem prošel všemi útrapami až k prameni vodopádu Jün-tchaj, jen abych viděl rouru,“ stojí v popisku videa, které zveřejnil uživatel „Farisvov“. Od pondělního zveřejnění se klip na čínských sociálních sítích líbil více než 70 000 lidem, píše čínská redakce britského webu BBC.

Téma „původ vodopádu Jün-tchaj je jen nějaké potrubí“ se na různých čínských sociálních sítích stalo trendem. Na Weibo video získalo více než 14 milionů zhlédnutí a na Douyin téměř 10 milionů zhlédnutí –⁠⁠ a vyvolalo takový rozruch, že do parku byli vysláni místní vládní úředníci, aby to vyšetřili.

Provozovatelé turistického parku Jün-tchaj v reakci na to uvedli, že toto „malé vylepšení“ provedli v období sucha, aby návštěvníci měli pocit, že jejich výlet stál za to. Podle státní televize CCTV pak úřady požádaly provozovatele, aby si z incidentu vzali ponaučení a vysvětlili turistům taková vylepšení předem.

Park později jménem vodopádu napsal: „Nečekal jsem, že se s vámi setkám za takovýchto podmínek. Jako sezónní scenérie nemohu zaručit, že budu ve své nejkrásnější podobě pokaždé, když se na mě přijdete podívat. Malé vylepšení jsem si udělal jen v období sucha, abych vypadal k setkání s přáteli co nejlépe,“ „prohlásil“ pak vodopád Jün-tchaj.

312 metrů vysoký vodopád Jün-tchaj se nachází v centrální provincii Henan a leží uvnitř geoparku Jün-tchaj Mountain Geopark, který je zapsán na seznamu globálních geoparků UNESCO. Každoročně tam putují miliony návštěvníků, které lákají geologické útvary staré až stovky milionů let. Zástupci parku podle BBC sdělili televizi CCTV, že voda, kterou používají k čerpání vody do vodopádu, je pramenitá, a dodali, že nepoškodí přírodní krajinu.

Doporučované