Hlavní obsah

Turecko ukončí operaci proti kurdským bojovníkům na severu Iráku

Foto: tolga ildun, Shutterstock.com

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Prezident také slíbil, že zajistí bezpečnost na jižní hranici se Sýrií a jakoukoli hrozbu hodlá zneškodnit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Turecko brzy ukončí vojenskou operaci proti kurdským bojovníkům na severu Iráku a Sýrie. Prezident Recep Tayyip Erdogan to v sobotu oznámil při promoci absolventů vojenské akademie v Istanbulu, informovaly agentury Reuters a AFP.

Vojenskou operaci s názvem Claw-Lock, jejímž cílem je podle turecké vlády zničit struktury Strany kurdských pracujících (PKK), Ankara zahájila v dubnu 2022. V severním Iráku turecké síly operují už od roku 2019. Stranu PKK označuje Ankara, ale také Spojené státy nebo Evropská unie, za teroristickou organizaci.

„Velmi brzy dokončíme uzamčení operační zóny na severu Iráku,“ uvedl Erdogan s tím, že jeho armáda „zasadila teroristické organizaci vážnou ránu“.

Prezident slíbil také brzké zajištění bezpečnosti na jižní hranici se Sýrií a „zneškodnění všech struktur, které by mohly představovat hrozbu pro naši hranici s Irákem a Sýrií,“ cituje Erdogana AFP.

PKK už několik desítek let vede ozbrojený boj za autonomii Kurdů. Léta bojovala s tureckou armádou hlavně na jihovýchodě Turecka, kde žije početná kurdská menšina, a řada bojovníků posléze nalezla útočiště v horách na severu Iráku.

Doporučované