Hlavní obsah

Turecko sužují požáry. MZV doporučuje turistům registraci v systému Drozd

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Turecko se potýká s požáry. Za sobotu jich po celé zemi vypuklo 44. Většinu se podařilo uhasit. Podle tureckých úřadů nehrozí bezprostřední ohrožení, mohou ale vznikat krátkodobé výpadky služeb.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) doporučuje, aby se lidé před cestami do Turecka zaregistrovali v systému Drozd a respektovali pokyny místních úřadů. Země se totiž potýká s požáry. Za sobotu jich po celé zemi vypuklo 44. Většinu se podařilo uhasit. Podle tureckých úřadů nehrozí bezprostřední ohrožení, mohou ale vznikat krátkodobé výpadky služeb.

MZV také upozornilo české turisty pobývající nebo směřující do Turecka, že na jihozápadě země v oblasti Izmiru v sobotu vypukly požáry lesů a zemědělských území. Upozornilo, že riziko podobných požárů existuje v dalších oblíbených destinacích českých turistů - v Řecku, Španělsku a na jihu Itálie.

„Dle tureckých úřadů momentálně nehrozí bezprostřední vážné ohrožení pro občany a návštěvníky Turecka. Je však třeba počítat s případnými krátkodobými výpadky služeb,“ uvedl ve čtvrtek na webu Černínský palác. Do Turecka každý rok míří tisíce českých turistů.

Vzhledem k pokračujícímu riziku vzniku požárů nebo jiných přírodních jevů Ministerstvo zahraničí doporučuje českým občanům cestujícím do Turecka sledovat místní média a respektovat instrukce tureckých úřadů a záchranných složek, především pokud jde o případné evakuace a dopravní omezení. „Stejně tak doporučujeme nepodléhat panice a řídit se pokyny delegátů cestovních kanceláří, tedy nejednat na vlastní pěst a samostatně,“ dodalo MZV.

Občané, kteří se aktuálně nacházejí v zasažené oblasti nebo tam míří, by měli sledovali vývoj situace na webu ministerstva zemědělství a lesnictví Turecké republiky.

Čeští diplomaté uvedli, že podle vyjádření tureckých úřadů nevznikají komplikace v dopravě, dočasná menší omezení však nelze vyloučit mezi městy Selçuk a Kuşadasi. Zpožďovaly se také lety mezi ČR a Izmirem, nyní se ale situace zlepšuje. Přesto doporučují sledovat aktuální časy odletů a příletů na webu letiště v Izmiru.

V případě potřeby se mohou čeští občané obrátit na Generální konzulát ČR v Istanbulu, mimo pracovní dobu lze v případě nouze volat na nouzovou linku MZV +420 222 420 222.

Středomoří v létě pravidelně sužují lesní požáry. S požáry druhým dnem bojují i řečtí hasiči, práci jim ztěžuje silný vítr. O víkendu vypuklo v Řecku vlivem horkého a větrného počasí množství požárů a lidé dostali doporučeno, aby se nevydávali do lesnatých oblastí.

Doporučované