Hlavní obsah

Turecko má plán proti toulavým psům. Pokud se k nim nikdo nepřihlásí, uspí je

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Turecká politická strana Spravedlnosti a rozvoje (AKP) chce návrhem zákona snížit počet toulavých psů v ulicích. Ilustrační fotografie.

Turecká politická strana Spravedlnosti a rozvoje (AKP) navrhla zákon, podle kterého by měly obce shromažďovat psy z ulic do útulků, kde budou nabízeni k adopci. Pokud se do 30 dnů nenajde zájemce, pes se uspí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Turecká politická strana Spravedlnosti a rozvoje (AKP) navrhla zákon, který má za cíl snížit počet toulajících se psů v ulicích, informuje agentura Reuters. V případě jeho přijetí by měly obce shromažďovat psy z ulic do útulků, kde budou nabízeni k adopci. Pokud se však ke psovi do 30 dnů nikdo nepřihlásí, má být uspán.

Návrh zákona má být v příštích dnech předložen parlamentu. U občanů, ale také u opoziční politické strany, vyvolal námitky. Opozice je zásadně proti tomu, aby byli psi utráceni.

Podle Reuters označují aktivisté plán politické strany za neproveditelný. Zároveň viní úřady za nárůst počtu psů v ulicích v posledních 20 letech kvůli nedostatečnému systému na provádění kastrací.

Strana Spravedlnosti a rozvoje se však návrhem zákona odvolává na to, že toulaví psi útočí na lidi, kteří se jich bojí, způsobují dopravní nehody a přenášejí vzteklinu.

„Říkají, že budou sbírat psy z ulic, ale není kapacita je všechny chytit,“ uvedla Nilgul Sayar, která sama zřídila psí útulek.

Obavy z utracení toulavých psů se ve středu snažil uklidnit i prezident Tayyip Erdogan. „Chceme, aby všechna zvířata přijatá do útulků, byla adoptována,“ řekl v parlamentu. „Pokud toho dosáhneme, myslíme si, že další krok nebude potřeba,“ dodal.

Podle průzkumu veřejného mínění Metropoll podporuje usmrcování zvířat jen pouze 2,7 % respondentů. Turecká advokátní komora (TBB) a Federace práva na život zvířat HayKonfed se shodují pro web Balkan Insight na tom, že řešením není „vyhlazování“ psů, ale sterilizace.

„Jediným řešením je udržitelná sterilizační kampaň za účasti všech obcí. Všechny obce by měly zřídit sterilizační centrum, zaměstnávat dostatečný počet veterinářů a pomocného personálu a současně zahájit udržitelnou sterilizační kampaň v souladu s lékařskými a etickými pravidly,“ uvedl Haydar Ozkan z Federace práva na život zvířat HayKonfed.

Související témata:

Doporučované