Hlavní obsah

Turecko a Irák se dohodly na společném boji proti PKK

Foto: ymphotos, Shutterstock.com

Členové PKK v Iráku (archivní snímek).

Součástí dohody je zřízení velitelských stanovišť a společných výcvikových center pro boj s členy Strany kurdských pracujících (PKK), kterou Ankara považuje za teroristickou organizaci.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Turecko a Irák podepsaly dohodu o vojenské, bezpečnostní a protiteroristické spolupráci. Po dvou dnech jednání na nejvyšší úrovni to ve čtvrtek oznámil turecký ministr zahraničí Hakan Fidan, uvedla agentura AFP.

Jedno společné středisko podle tureckého ministerstva zahraničí už vzniká v Bagdádu a druhé v obci Bašika nedaleko Mosulu na severu Iráku.

Fidan si při oznámení podpisu dohody pochvaloval rostoucí pochopení Iráku pro turecký pohled na PKK. Jeho irácký protějšek Fuád Husajn po jednání oznámil, že Bagdád se rozhodl přidat PKK na seznam zakázaných stran. Přítomnost PKK na severu Iráku „je nebezpečím pro Kurdistán a další irácká města. Je také hrozbou pro iráckou společnost,“ dodal Husajn.

Turecko považuje PKK za teroristickou organizaci a proti jeho bojovníkům vede četné operace podél hranice a také na hornatém severu Iráku. Bagdád tvrdí, že tyto operace porušují jeho svrchovanost, Ankara však oponuje, že jsou nutné k její ochraně. Vztahy obou zemí se začaly zlepšovat loni a po dubnové návštěvě tureckého prezidenta Tayyipa Erdogana v Bagdádu, píše Reuters.

Za teroristy považují PKK také Spojené státy a většina západních zemí, píše AFP.

Doporučované