Hlavní obsah

Trumpův tým má plán politického útoku na Harrisovou, pokud Biden odstoupí

Foto: Shutterstock.com

Republikáni vidí v Harrisové favoritku na případné převzetí prezidentské nominace.

aktualizováno •

Kampaň, která by měla Harrisovou v očích voličů oslabit, počítá s vlnou reklam zaměřených na její výkon ve funkci viceprezidentky i její předchozí politickou dráhu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tým kandidáta Republikánské strany pro listopadové prezidentské volby Donalda Trumpa chystá plán „politického útoku“ na viceprezidentku Kamalu Harrisovou. A to pro případ, že se prezident Joe Biden rozhodne vzdát boje o Bílý dům. Uvedl to deník The New York Times (NYT) s odvoláním na dva nejmenované zdroje. Harrisová je považována za nejpravděpodobnějšího kandidáta, který by po Bidenovi mohl získat demokratickou nominaci.

Tlak na Bidena, aby se vzdal opětovné kandidatury, sílí každým dnem a s ním i spekulace o tom, že by mohl z boje o znovuzvolení odstoupit. K tomu, aby tak učinil, Bidena v uplynulých dnech vyzvaly desítky demokratických zákonodárců i řada vlivných představitelů strany. V některých médiích se objevují anonymní výpovědi zástupců Demokratické strany, podle nichž se zdá být ukončení Bidenovy kandidatury nevyhnutelné, šéf Bílého domu to ale odmítá.

Kampaň republikánů proti Harrisové podle NYT počítá s vlnou reklam zaměřených na její dosavadní působení ve funkci viceprezidentky i její předchozí politickou dráhu v Kalifornii. Připraveny jsou již podrobné podklady a průzkumy nejen na Harrisovou, ale i ostatní demokraty, kteří by se mohli stát kandidáty, pokud by Biden z boje skutečně odstoupil.

Republikáni vidí v Harrisové favoritku na případné převzetí prezidentské nominace proto, že její obejití by dále prohloubilo rozpory mezi demokraty a straně by odcizilo černošské voliče. Zvláštní pozornost nicméně věnují také guvernéru Pensylvánie Joshu Shapirovi.

Volby prezidenta USA 2024

V pořadí 60. volba prezidenta Spojených států amerických proběhne 5. listopadu 2024. Američané v prezidentských volbách vybírají z několika kandidátů, členů Demokratů, Republikánů, zástupců nezávislých či minoritních stran. Světem sledovaný duel se odehrává mezi Kamalou HarrisDonaldem Trumpem.

Někteří Trumpovi spolupracovníci jsou přesvědčeni, že Harrisová by mohla být lepší v prezentaci politického programu než Biden, zejména pokud jde o právo na potrat, což je téma, které mobilizovalo demokraty v kongresových volbách v roce 2022. A jako bývalá prokurátorka by mohla ostřeji argumentovat ohledně Trumpových trestních kauz. Zároveň by si jako viceprezidentka nesla břímě nepopulární Bidenovy éry, Trumpův tým ji například hodlá napadat v souvislosti s krizí na hranici s Mexikem, napsal list NYT.

Zatímco Biden a jeho tým veřejně trvají na tom, že ve volbách zůstává, v soukromí se podle lidí z jeho okolí stále více smiřuje s tím, že to možná nebude možné, a někteří začali diskutovat o termínech a místech možného oznámení, že odstupuje.

Jeden z faktorů, který může rozhodnutí protáhnout, je ten, že Biden by tak podle poradců nechtěl učinit před středeční návštěvou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ve Washingtonu, který z iniciativy republikánů vystoupí v Kongresu. Biden totiž nechce Netanjahuovi poskytnout zadostiučinění vzhledem k jejich napjatým vztahům v poslední době kvůli válce v Pásmu Gazy.

Doporučované