Hlavní obsah

Trumpovým kandidátem na viceprezidenta je senátor J. D. Vance

Foto: Twitter @SenVancePress

Senátor J. D. Vance.

aktualizováno •

Jméno viceprezidenta oznámil Trump na síti Truth Social.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalý prezident Donald Trump oznámil, že jeho kandidátem na viceprezidenta bude senátor J. D. Vance, informuje AP news. V pondělí také začal v americkém městě Milwaukee sjezd Republikánské strany, který podle očekávání potvrdil exprezidenta Donalda Trumpa jako kandidáta republikánů na post hlavy státu v listopadových volbách.

Jméno kandidáta na viceprezidenta uvedl Trump na síti Truth Social: „Po dlouhém zvažování a přemýšlení a po zvážení obrovských talentů mnoha dalších lidí jsem se rozhodl, že nejvhodnější osobou na post viceprezidenta Spojených států je senátor J. D. Vance z velkého státu Ohio.“

Před vstupem do vrcholné politiky Vance Trumpa ostře kritizoval, později se však stal jeho hlasitým obhájcem.

Podle zdroje televize CNN za Vance na poslední chvíli lobboval Trumpův syn Donald Jr., který přesvědčil váhajícího otce. Mělo k tomu dojít během večeře v Trumpově floridském sídle Mar-a-Lago, kdy Donald Jr. argumentoval, že Vance skutečně věří v Trumpovu agendu.

Trump, který se v sobotu stal terčem atentátu při mítinku s voliči, má s projevem vystoupit až na závěr sjezdu ve čtvrtek.

Vance je na funkci relativně mladý, je mu teprve 39 let. I ve vrcholné politice není dlouho, senátorem se stal teprve v roce 2022. Tým současného prezidenta Joea Bidena Trumpův výběr kritizoval, podle něj je Vance ochoten pro Trumpa porušovat i zákony.

Prohlášení kampaně připomíná, že Trumpův viceprezident z prvního funkčního období Mike Pence odmítl po minulých prezidentských volbách podpořit snahu zablokovat Trumpovu porážku, a tvrdí, že Vance by to udělal. Opírá se přitom o jeho vyjádření, že by v Penceově pozici výsledek regulérních voleb neuznal.

Doporučované