Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Trump popřel zvěsti, že by chtěl za viceprezidentku Haleyovou

Foto: Ben Von Klemperer, Shutterstock.com

Nikki Haleyová od kandidatury odstoupila v březnu po drtivé porážce v primárkách.

aktualizováno •

Informaci o tom, že by Nikki Haleyová mohla být Trumpovou viceprezidentkou, přinesl server Axios.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Donald Trump měl údajně uvažovat o výběru bývalé republikánské prezidentské kandidátky Nikki Haleyové jako možné viceprezidentky, napsal v sobotu server Axios s odvoláním na dva informované zdroje. Bývalý republikánský americký prezident Trump se opět uchází o křeslo v Bílém domě. V listopadových volbách se tak očekává opakování duelu se současným prezidentem zvoleným za demokraty Joem Bidenem, který usiluje o znovuzvolení.

Trump by si podle Axiosu mohl Haleyovou vybrat jako viceprezidentku, pokud by byl přesvědčen, že mu to pomůže vyhrát volby, vyhnout se možnému vězení a placení desítek milionů dolarů za právní výdaje v případě, že by prohrál.

Vysoce postavený poradce Trumpovy kampaně Brian Hughes na článek Axiosu reagoval slovy, že o viceprezidentovi rozhodne Trump. „Kdokoliv, kdo tvrdí, že ví, koho si vybere, lže,“ dodal. Haleyová se zatím k článku nevyjádřila.

Donald Trump však podle agentury Reuters informaci, že by bývalou kandidátku zvažoval, popřel. „Nikki Haleyovou nezvažuji na pozici viceprezidentky, ale přeji jí hodně štěstí,“ napsal na sociální síti Truth Social. Článek Axiosu tak popřel.

Haleyová, bývalá guvernérka Jižní Karolíny a někdejší velvyslankyně Spojených států při OSN za Trumpovy vlády, svůj boj o republikánskou nominaci do podzimních prezidentských voleb vzdala v březnu poté, co ji Trump jednoznačně porazil v klíčových primárkách napříč USA během takzvaného superúterý. Z nominačního procesu odešla jako poslední z Trumpových soupeřů, do té doby ho ostře kritizovala.

Po odstoupení z klání Haleyová Trumpovi, který její kampaň opakovaně kritizoval, popřála štěstí, ale nevyjádřila mu přímou podporu. V kampani se prezentovala jako umírněnější varianta ve srovnání s exprezidentem, měla blíže k tradičnější republikánské politice z doby před Trumpovou érou a jako jedna z mála kandidátů se hlásila k vojenské podpoře Ukrajiny.

Podle poradců Trump s výběrem svého viceprezidenta nespěchá. Oficiálně bude nominován až na červencovém republikánském sjezdu v Milwaukee ve Wisconsinu.

Jak se volí americký prezident

Doporučované