Hlavní obsah

Trump vyzval ke sjednocení, stranické spory i konspirace přispívají k opaku

Foto: Dylan Townsend/Tampa Bay Times via AP, Profimedia.cz

Stoupenci Donalda Trumpa ve floridském Clearwateru.

aktualizováno •

Ve Spojených státech panují obavy z toho, jak se pokus o atentát na prezidentského kandidáta Donalda Trumpa promítne do dalších měsíců. Zatímco on sám vyzval ke sjednocení společnosti, objevují se spíše náznaky širší polarizace.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Donaldu Trumpovi po sobotním pokusu o atentát vyjádřili podporu představitelé napříč politickým spektrem v USA i ve světě.

V ulicích větších měst se sešli jeho stoupenci, aby ukázali, že při něm v těchto chvílích stojí.

„Opravdu jsem si myslela, že je možná mrtvý. Začala jsem plakat. Když vstal, byla jsem tak šťastná,“ popsala devětapadesátiletá Christine Randallová deníku The New York Times, když přicházela k Trump Tower.

U té se večer po atentátu sešly desítky lidí, aby exprezidentovi vyjádřily svou podporu a hledaly útěchu mezi podobně otřesenými.

Donald Trump z pokusu o atentát na předvolebním mítinku ve městě Butler vyvázl se zraněním ucha. Jeden účastník setkání nicméně nepřežil, další dva lidé byli vážně zraněni, jsou už ale ve stabilizovaném stavu.

A ačkoliv ze všech stran zaznívají výroky odsuzující násilí a výzvy k solidaritě, událost se za Atlantikem rychle promítla i do stranické zákopové války. Ve vzduchu také visí obavy z toho, jak na incident ve vypjatých měsících zareaguje už tak polarizovaná společnost.

Politika ve vyjádřeních k atentátu

Někteří republikánští politici svalují vinu za útok na demokraty, kteří v předvolební kampani označují bývalého prezidenta za hrozbu pro americkou demokracii.

Například Chris LaCivita, manažer Trumpovy kampaně, prohlásil, že „levicoví aktivisté, demokratičtí dárci a dokonce i Joe Biden“ se musí v listopadu u volebních uren zodpovídat za „nechutné výroky“, které podle něj vedly k sobotnímu útoku.

U demokratů pak za příspěvek zmiňující, že atentátník potřebuje lekce střelby, „aby příště neminul“, dostal vyhazov jeden z asistentů kongresmana Bennieho Thompsona.

Současný šéf Bílého domu a pravděpodobně i Trumpův soupeř v nadcházejících volbách Joe Biden čin 20letého mladíka odsoudil. „V Americe není místo pro tento druh násilí. Je to zvrácené. Nemůžeme být takoví. Nemůžeme to schvalovat,“ řekl. Později se svým rivalem také telefonicky hovořil.

Trump vyzval ke sjednocení národa a poděkoval za podporu. Jeho kampaň už ale zůstane podle komentátorů pod stínem tohoto útoku. Tým oznámil, že nadcházející setkání budou doprovázet přísnější bezpečnostní opatření.

Podle některých komentátorů politik ze situace spíše vytěží. „Obrázky zkrvaveného bývalého prezidenta se zdviženou pěstí se v Milwaukee jistě stanou bodem shromáždění. Republikánská strana již dříve plánovala učinit sílu a drsnou mužnost ústředním tématem a sobotní incident tomu dodá nový náboj,“ napsal v komentáři pro BBC americký korespondent Anthony Zurcher. Odkazoval přitom na nadcházející nominační sjezd.

+12

Šíření konspiračních teorií

Experti mají obavy, jak se útok v nadcházejících měsících promítne do nálad před prezidentskými volbami, kdy se napětí kvůli kampani bude vyostřovat. Hlasování obě strany označují za existenciální a na rozdělenost a nenávist ve společnosti už dlouho ukazují i průzkumy veřejného mínění.

K uklidnění situace nepřispívají ani dezinformace ohledně střelby, které se už šíří online prostorem. Zatímco úřady zahájily vyšetřování incidentu jako pokusu o atentát a poskytly jen málo podrobností, sociální sítě zaplavily nepodložené teorie.

Některé příspěvky z levé části politického spektra okamžitě tvrdily, že střelba byla operací pod „falešnou vlajkou“, kterou spáchali Trumpovi příznivci. Nedůvěru pak vzbuzuje i selhání bezpečnostních složek.

Někteří z krajní pravice pak obvinili prezidenta Bidena, že nařídil útok na politického rivala, popsal list The Washington Post. Nejenže se tyto postoje rychle šíří, prosakují ale i do projevů samotných představitelů, například již zmíněného LaCivity.

Trump na cestě do Bílého domu

Pokud se Donald Trump opět dostane do Bílého domu, kromě domácí agendy bude mít v hledáčku i témata zahraniční. A může prosazovat velké změny. Seznam Zprávy přinášejí přehled zemí, které mají důvod k obavám.

Právě rozdělení napříč politickým spektrem se vyostřilo do násilností už v minulosti. Podobný pokus o atentát zažily Spojené státy před 40 lety, kdy na někdejšího prezidenta Ronalda Reagana zaútočil střelec ve Washingtonu.

V násilí se ale přelilo i Bidenovo vítězství v minulých volbách, po němž Trumpovi příznivci spáchali útok na Kapitol. Obavy z opakování podobných scénářů tak v americké společnosti zůstávají.

„Střelba mířící proti bývalému a potenciálně budoucímu prezidentovi posílila pocit, který zažívají mnozí Američané, že letošní prezidentské volby se řití k ošklivému konci,“ okomentoval rozpoložení společnosti list The Wall Street Journal.

Doporučované