Hlavní obsah

Trump vinil Harrisovou z inflace. „Není chytrá,“ napadal svoji soupeřku

Foto: Jonah Elkowitz, Shutterstock.com

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump.

Kandidát na amerického prezidenta Donald Trump se během tiskové konference navážel do své demokratické soupeřky Kamaly Harrisové. Ta je podle něj zodpovědná za vysokou inflaci v zemi, zároveň o ní řekl, že není chytrá.

Článek

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump se na 80minutové tiskové konferenci opřel do své demokratické soupeřky Kamaly Harrisové.

Setkání s novináři probíhalo v jeho soukromém golfovém klubu v New Jersey. Trump se na místě snažil obvinit Harrisovou z dopadů ekonomické politiky administrativy prezidenta Joea Bidena. Píší o tom agentury AP a Reuters, podle nichž šlo hlavně o další Trumpův pokus přidusit dynamiku předvolební kampaně současné viceprezidentky po odstoupení Bidena z volebního klání.

Trump, obklopen stoly s rozličnými vystavenými potravinami, viceprezidentce kladl za vinu inflaci, která během Bidenova funkčního období vedla k prudkému nárůstu cen zboží denní potřeby. „Harrisová právě prohlásila, že boj s inflací bude od prvního dne její prioritou,“ řekl Trump. „Ale první den pro Kamalu nastal před třemi a půl lety. Kde od té doby byla?“ položil si řečnickou otázku.

Cílem Trumpovy akce bylo navodit kontrast s kampaní Harrisové, která od konce července nahradila Bidena v čele demokratické kandidátky. Tisková konference připomínala spíše typický Trumpův předvolební mítink – exprezident pronášel řadu týchž nepravdivých tvrzení, jaká obvykle proklamuje v kampani, a hovořil 45 minut, než si nechal položit první otázku.

Harrisovou ve své řeči opakovaně urážel, mimo jiné tvrzením, že „není chytrá“. Když jeden z novinářů poznamenal, že jej i někteří republikáni vyzývali, aby se v kampani zaměřil spíše na politiku než na osobní útoky, prohlásil, že má na osobní útoky právo.

„Co se týče osobních útoků, velmi se na ni zlobím kvůli tomu, co udělala této zemi. Velmi se na ni zlobím, že proti mně a dalším lidem použila justiční systém jako zbraň. Myslím, že na osobní útoky mám právo… Ona na mě rozhodně osobně útočí,“ tvrdil Trump. „Nechovám mnoho úcty k její inteligenci a myslím si, že bude příšernou prezidentkou,“ dodal.

Neexistují důkazy o tom, že by Biden či Harrisová zneužili trestního soudnictví proti Trumpovi jako zbraně, poznamenala agentura AP. Exprezident čelí v USA několika soudním procesům, v jednom z nich byl uznán vinným. Trump již dříve pohrozil, že v případě vítězství ve volbách se bude mstít trestním vyšetřováním Bidena a jeho příbuzných.

Doporučované