Hlavní obsah

Trump v rozhovoru s Muskem líčil atentát a chválil Putina a Kim Čong-una

Foto: Truth Social @realDonaldTrump

Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump.

Donald Trump během rozhovoru s miliardářem Elonem Muskem útočil na Bidena a Harrisovou. Také tvrdil, že by Rusko nenapadlo Ukrajinu, kdyby byl stále prezidentem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Miliardář Elon Musk vedl v pondělí večer živě přenášený rozhovor s republikánským kandidátem na prezidenta Spojených států Donaldem Trumpem na síti X. Rozhovor měl začít v osm hodin večer, ale kvůli technickým problémům, které mnoha uživatelům bránily v přístupu k živému vysílání, byl o 42 minut odložen. Podle Muska šlo o takzvaný DDoS útok, informuje agentura Reuters.

Musk na síť X napsal, že „se zdá, že došlo k masivnímu útoku DDoS na X. Pracujeme na jeho vypnutí.“ Dodal, že možná bude pokračovat v rozhovoru s menším počtem posluchačů, cituje server Politico.

DDoS je forma kybernetického útoku, při kterém se útočníci snaží narušit nebo poškodit určitou internetovou službu tím, že ji přetíží velkým množstvím dotazů nebo požadavků, dokud nedojde k poklesu výkonu, omezení nebo výpadku služby.

K rozhovoru se podle Reuters později připojilo více než 1,3 milionu lidí. Trump mluvil o  atentátu z července, kdy ho na předvolebním mítinku v Butleru v Pensylvánii střelec zasáhl do ucha. Podle exprezidenta atentát umožnil „nedostatek koordinace“ a chyba ochranné služby při zabezpečení budovy, odkud útočník střílel, zmiňuje ČTK. Do Butleru se má v říjnu vrátit.

Poté se Trump podle serveru Politico obrátil k verbálním útokům na prezidenta Joea Bidena a viceprezidentku a také demokratickou kandidátku Kamalu Harrisovou. „Bude horší než on,“ řekl Trump o Harrisové. „Protože ona věří v radikální levici a on ne.“ Musk s ním souhlasil. Také vyjádřil rozhořčení nad tím, že Harrisová nahradila v prezidentském klání Bidena.

Trump také tvrdil, že by Rusko nenapadlo Ukrajinu, kdyby byl stále prezidentem, přičemž chválil ruského prezidenta Vladimira Putina, čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a severokorejského vůdce Kim Čong-una, popisuje agentura Reuters. Během rozhovoru „bez předem daného scénáře“ Musk často souhlasil s Trumpem v otázkách, jako je imigrace, inflace a kriminalita.

Musk v červenci potvrdil, že posílá peníze organizaci America PAC, která podporuje exprezidenta Donalda Trumpa v jeho kampani za znovuzvolení. Podle serveru Politico má multimiliardář díky příspěvkům a také mobilizaci svých příznivců na internetu potenciál zvýšit Trumpovy šance na znovuzvolení.

Doporučované