Hlavní obsah

Trump přicestoval do Milwaukee na nominační sjezd republikánů

Foto: lev radin, Shutterstock.com

Donald Trump na archivním snímku.

Očekává se, že republikáni na sjezdu ve státě Wisconsin oficiálně nominují Trumpa za svého kandidáta na prezidenta v listopadových volbách.

Článek

Bývalý prezident Donald Trump, který přežil pokus o vraždu, přicestoval v noci na pondělí do města Milwaukee ve Wisconsinu, kde se zúčastní nominačního sjezdu Republikánské strany, uvedla agentura AP. Očekává se, že republikáni oficiálně nominují Trumpa za svého kandidáta na prezidenta v listopadových volbách.

Republikánský sjezd začíná v pondělí, Trump by však měl se svým projevem vystoupit až ve čtvrtek. V rozhovoru pro server Washington Examiner exprezident uvedl, že svůj projev ponese ve zcela jiném duchu, než zamýšlel před sobotním pokusem o vraždu. „Je tu možnost spojit zemi, možná celý svět. Projev bude hodně jiný, hodně odlišný, než by byl před dvěma dny,“ uvedl Trump.

Úřady v neděli večer SELČ uvedly, že zatím nehodlají zpřísnit bezpečnostní opatření na republikánském sjezdu. Bezpečnostní složky nemají žádné poznatky o konkrétní hrozbě proti sjezdu či jeho účastníkům. „Plány, které jsou zavedené, budou pokračovat tak, jak jsou, máme v ně důvěru,“ uvedla Audrey Gibsonová-Cicchinová, která má v rámci americké tajné služby bezpečnost na republikánském sjezdu na starost.

Úřady také potvrdily, že i v těsném okolí republikánského sjezdu bude možné nosit střelné zbraně, protože to umožňují zákony státu Wisconsin, kde se akce odehraje. „Milwaukee ani žádná další jurisdikce v tom státě nemohou přehlížet zákon,“ uvedl podle stanice CNN starosta města Cavalier Johnson.

Podle agentury AFP se očekává, že na sjezd a jeho další akce se dostaví zhruba 50 tisíc lidí. Republikánských delegátů je zhruba 2400. Se zajištěním bezpečnosti by mohlo pomoci až 4500 policistů a příslušníků bezpečnostních složek ze sborů mimo město Milwaukee.

Trumpa postřelil na volebním mítinku ve státě Pensylvánie v sobotu pozdě odpoledne místního času dvacetiletý střelec. Při střelbě zahynul jeden účastník setkání a bezpečnostní složky zastřelily i samotného útočníka. Důvody jeho činu jsou zatím nejasné. Bývalého prezidenta střela zasáhla do ucha, z mítinku ho vyvedli osobní strážci.

Doporučované