Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Trump oznámil, že se v New Yorku sejde se Zelenským

Foto: Sir. David, Shutterstock.com

Donald Trump.

Ke schůzce dojde těsně po nejnovější vlně ostré kritiky od bývalého prezidenta USA směrem k Zelenskému. „Dáváme miliardy dolarů muži, který odmítá uzavřít dohodu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Zelenskému,“ uvedl Trump ve středu.

Článek

Bývalý americký prezident Donald Trump oznámil, že se dnes dopoledne v New Yorku setká s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, který je ve Spojených státech. Informovaly o tom světové agentury. Ukrajinský lídr ve čtvrtek jednal se svým americkým protějškem Joem Bidenem i viceprezidentkou USA Kamalou Harrisovou. Jeho setkání s Trumpem bylo předmětem spekulací.

„Jak víte, prezident Zelenskyj mne požádal o setkání,“ řekl Trump novinářům v New Yorku a dodal, že se s ukrajinským prezidentem sejde v 9:45 newyorského času (15:45 SELČ) v mrakodrapu Trump Tower. Agentura Reuters přitom s odvoláním na své zdroje ve středu psala, že očekávaná schůzka Zelenského s Trumpem se zřejmě neuskuteční.

Trump v ten den ukrajinského prezidenta ostře kritizoval. „Dáváme miliardy dolarů muži, který odmítá uzavřít dohodu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Zelenskému,“ uvedl Trump, jenž se bude v listopadových volbách znovu ucházet o prezidentský úřad, na předvolebním mítinku v Severní Karolíně. „Jakákoliv dohoda, i ta nejhorší, bude lepší než to, co máme teď,“ řekl dále republikánský exprezident.

Ukrajina je podle něj v troskách a její lid umírá. Trump už v minulosti prohlásil, že pokud by byl prezidentem, ruskou válku na Ukrajině by ukončil během „24 hodin“. Jak by toho docílil, ovšem nesdělil.

Zelenskyj je na návštěvě v USA, kde se snaží získat další podporu pro svou zemi, která se už třetím rokem brání rozsáhlé ruské vojenské agresi. Ve čtvrtek se setkal v Bílém domě s Bidenem i Harrisovou, která bude v listopadových volbách Trumpovou demokratickou soupeřkou.

Při setkání se Zelenským prohlásila, že návrhy, aby se Ukrajina vzdala velké části svého území, jsou nepřijatelné a nebezpečné –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ navrhují podle ní kapitulaci, nikoliv mír. Narážela tak na Trumpa, podotkla agentura AFP. Bílý dům mezitím ve čtvrtek oznámil další vojenskou pomoc Kyjevu ve výši bezmála osmi miliard dolarů (180 miliard Kč).

Ukrajinský prezident na sociálních sítích po schůzkách s Bidenem a Harrisovou zveřejnil videa ze setkání s oběma čelnými představiteli Spojených států a uvedl, že je seznámil se svým takzvaným plánem vítězství v boji s Ruskem. „Musíme ukončit tuto válku a dosáhnout spravedlivého míru,“ napsal Zelenskyj. Podrobnosti ke svému plánu zatím nesdělil. Před tím jednal se zástupci amerického Kongresu.

Doporučované